Påskrecept: Lammfilé med rödvinssås och bakad spetskål
7 Apr 2019
Ingredienser:
Lammfilé
Spetskål
Schalottenlök
Timjan
Köttbuljong
Rödvin
Tomatpuré
Majonnäs
Tryffelmanchego
Hasselnöt
Svartpeppar
Salt
Tillagning
1. Skär rikligt med schalottenlök i mindre bitar och låt dessa svetta med en klick smör i en kastrull i några minuter. Addera en klick tomatpuré, rödvin, några svartpepparkorn, en timjankvist och reducera tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljong och reducera ytterligare tills hälften återstår. Sila av såsen och fortsätt att reducera till dess att du är nöjd med smaken. Rör ner en klick smör och smaka av med salt.
2. Skär spetskålen i klyftor och lägg dessa i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och rosta i ugnen på 170°C i 1 timme. Låt spetskålen stå kvar i ugnen på 50°C till servering.
3. Blanda naturell majonnäs med riven tryffelmanchego och svartpeppar. Smaka av med salt och en skvätt vinäger.
4. Putsa lammfilén fri från hinnor, salta och stek på hög värme i smör och olja tills innertemperatur nått 55°C.
5. Lägg spetskålen på en tallrik och addera majonnäsen mellan lamellerna (bladen) på kålen. Toppa med riven tryffelmanchego och hackade hasselnötter. Lägg på lammet och såsen och maten är serverad.
6. Underbara smaker där lammet verkligen kommer till sin rätt tillsammans med spetskålen
Matchad dryck till: Villa Puccini Toscana 2014
Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt lakrits. Smaken är mustig med smak av mogna körsbär, fat och färska kryddor. Lång eftersmak.
Källa och foto: NIgab
7 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"