Påskrecept: Lammfilé med rödvinssås och bakad spetskål
7 Apr 2019
Ingredienser:
Lammfilé
Spetskål
Schalottenlök
Timjan
Köttbuljong
Rödvin
Tomatpuré
Majonnäs
Tryffelmanchego
Hasselnöt
Svartpeppar
Salt
Tillagning
1. Skär rikligt med schalottenlök i mindre bitar och låt dessa svetta med en klick smör i en kastrull i några minuter. Addera en klick tomatpuré, rödvin, några svartpepparkorn, en timjankvist och reducera tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljong och reducera ytterligare tills hälften återstår. Sila av såsen och fortsätt att reducera till dess att du är nöjd med smaken. Rör ner en klick smör och smaka av med salt.
2. Skär spetskålen i klyftor och lägg dessa i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och rosta i ugnen på 170°C i 1 timme. Låt spetskålen stå kvar i ugnen på 50°C till servering.
3. Blanda naturell majonnäs med riven tryffelmanchego och svartpeppar. Smaka av med salt och en skvätt vinäger.
4. Putsa lammfilén fri från hinnor, salta och stek på hög värme i smör och olja tills innertemperatur nått 55°C.
5. Lägg spetskålen på en tallrik och addera majonnäsen mellan lamellerna (bladen) på kålen. Toppa med riven tryffelmanchego och hackade hasselnötter. Lägg på lammet och såsen och maten är serverad.
6. Underbara smaker där lammet verkligen kommer till sin rätt tillsammans med spetskålen
Matchad dryck till: Villa Puccini Toscana 2014
Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt lakrits. Smaken är mustig med smak av mogna körsbär, fat och färska kryddor. Lång eftersmak.
Tips: Finns även på halv- och magnumflaska.
Källa och foto: NIgab
Källa och foto: NIgab
7 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans