Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nytt projekt ska minska skräpet från take away

 
Nytt projekt ska minska skräpet från take awayNytt projekt ska minska take away-skräpet. Flergångslådor eller pantsystem för förpackningar – kan det vara lösningar för att minska mängden skräp som kommer från take away-restauranger? Ett nystartat projekt som har fastighetsbolagets Vasakronans huvudkontor som testplats ska undersöka saken.

– Take away är en företeelse som ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen, så det finns stora behov av att hitta nya lösningar snabbt. Genom att minska användningen av engångsförpackningar sparar vi både resurser och minskar nedskräpningen, eftersom engångsartiklar är en stor bidragande faktor till skräp som hamnar i naturen, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent och kommer att pågå under ett år. Målsättningen är att utvärdera möjligheten att minska avfallet från take away- och engångsförpackningar. Det genomförs i Vasakronans fastighet Klara Zenit i Stockholm där bolaget har sitt huvudkontor. Tillsammans med medarbetarna på Vasakronan och de restauranger som ligger i byggnaden, eller i närliggande fastigheter, ska projektet testa nya typer av lösningar som till exempel flergångslådor och pantsystem på förpackningar. Ersättningsalternativen ska testköras under några månader och kontinuerlig återkoppling inhämtas från restaurangerna för att se vilka förbättringar som kan göras.

Vasakronan har 176 fastigheter och tusentals hyresgäster. Det gör avfallshantering till en central fråga för bolaget. Med projektet vill Vasakronan dels öka medvetenheten hos den egna personalen, dels undersöka hur de som hyresvärd kan skapa incitament för de hyresgäster som säljer take away att tillhandahålla andra typer av lösningar.

Åsa Stenmarck tror att det finns stor potential att minska avfallsmängderna genom att introducera andra lösningar för att ta med maten till kontoret eller att minska antalet förpackningar och olika tillbehör generellt.

– Det handlar till stor del om att få kunderna uppmärksamma på detta och genom att bli medvetna göra smartare val. Sen ska det bli roligt att testa de olika lösningarna och se hur man kan utveckla dem till större skala, säger Åsa Stenmarck.



Av: Annika Rådlund
Källa och foto: Ivl



IVL Svenska Miljöinstitutet är Sveriges äldsta miljöforskningsinstitut. Sedan 1966 arbetar de med tillämpad forskning för att hitta lösningar på miljöproblem, både på nationell och på internationell nivå. Svenska Miljöinstitutet bedriver forsknings- och uppdragsverksamhet inom hela miljöområdet.


 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer