Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nytt hotell byggs när Kiruna flyttas

 
Nytt hotell byggs när Kiruna flyttasBild: LKAB LKAB bygger fastigheter i Kirunas nya centrum för att ersätta dem som berörs av gruvbrytningen. Nu står det klart att det blir Nåiden Bygg som tilldelas projektet att uppföra ett helt nytt hotell.

Hotellet och gastropuben Bishops Arms, som ägs och drivs av Elite Hotels of Sweden AB, har stått på sin nuvarande plats i det befintliga Kiruna centrum sedan 2011. Eftersom Kirunas centrum ska flyttas för att möjliggöra LKAB:s fortsatta verksamhet får hotellet en ny plats i den nya delen av stadskärnan som kallas för kvarter sex.

I och med flytten utökar man från 37 hotellrum till 155. Fastigheten byggs som ersättning för Kiruna kommuns lokaler i befintligt centrum, och innebär en stor satsning på hotellverksamheten i staden.

–  Vi har tillsammans med LKAB och Elite Hotels lyckats hitta en modell som återskapar detta i kvarter sex, ett hotell med 155 rum och en sky walk över till Aurora kultur och kongress. För Kiruna kommun fanns inget alternativ, hotellrummen måste återskapas. Hotellet i kvarter sex är ju dessutom tänkt som en av motorerna till Aurora, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg.

Kvarter sex ska utöver det nya hotellet inrymma lokaler för restauranger, butiker och andra verksamheter. Efter färdigställande av kvarteret kommer Kiruna kommun att vara fastighetsägare av hotellet och LKAB kommer äga övriga kommersiella lokaler i kvarteret.

- Det känns otroligt roligt att fortsätta öppna storslagna hotell i Norrland. För några månader sedan öppnade vi i Skellefteå och nu får vi förmånen att öppna även detta fantastiska hotell i Kiruna, säger David Halldén, VD Elite Hotels of Sweden och fortsätter:

Bygget har startat i januari 2022 för färdigställande 2024. Byggentreprenör är Nåiden AB och upphandlingen hamnar på tredje plats i vår sammanställning över de största, nyligen upphandlade projekten. Byggkostnaden för kvarter sex beräknas till 650 miljoner kronor.