Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nytt företag satsar på sugrör av svensk vass

 
  • Eyoel Lundberg, grundare och VD på Raws och Timmy Frisk,  delägare och produktionsansvarig .

    Eyoel Lundberg, grundare och VD på Raws och Timmy Frisk, delägare och produktionsansvarig .

  • Raws finns i både konsumentförpackning och större förpackningar för restauranger och barer.

    Raws finns i både konsumentförpackning och större förpackningar för restauranger och barer.

Föregående
Nästa
 
Svenska Raws lanserar idag svenska vassugrör med 100% naturlig produktion, i Sverige. Sugrören står sig i alla drycker utan att mjukna och går att använda om och om igen.

Det var en process för svenska Raws att identifiera sin första produkt för att kunna erbjuda ett alternativ till plast som inte innebär en långdragen process eller beteendeförändring hos användarna. Efter att ha utvärderat alternativ med vete, halm och andra naturprodukter stod det klart att det bästa, i både produktion och användning, är vass. 

Produktionen är enkel. Vass i Norrköping skördas, samlas och spolas. En uppvärmning, för att ta bort eventuella bakterier, och avtorkning senare är de redo att användas. 

- Jag tror att alla idag vill använda mindre plast, Raws ger möjligheten att faktiskt göra det. Det är idag som ett minfält att undvika plast om dagarna, därför startades Raws. Vi kommer också att skänka 10% av vinsten till organisationer som jobbar för att rensa upp plast vi redan har konsumerat och tyvärr kastat i naturen och våra hav. Vi är inte här för att predika eller be någon att kompromissa, vi har helt enkelt enligt oss det bästa sugröret på marknaden idag. Vi driver en revolution mot plast, säger Eyoel Lundberg, grundare och VD på Raws. 

I produktionen är inte fokus endast på företagets produkt. Överbliven del av strået efter att sugröret har skurits ut kan användas dels som blompinnar, men kanske ännu viktigare är att allt överflödigt strå kan användas för bioenergi. Skulle ett använt vassugrör hamna i naturen bryts det ned naturligt.

Ytterligare en fördel med Raws är att vass kan skördas lokalt för att minska transporter och onödiga omvägar. Förpackningarna är tillverkade av kartong,  för att undvika plast, och de finns i både i konsumentförpackningar och i storpack för restauranger och barer.
 
- Vi i Sverige har en vana att utmana ”status quo”, det är vad vi har gjort här också. Alternativen till plastsugrör som finns på marknaden idag är inte bra nog på grund av produktions- och transportpåverkan. Antingen skördas skog eller så tillverkas metall för att sedan skickas till varje lokal marknad, vi har identifierat ett råmaterial som hittills har setts som avfall vid avverkning och tagit vara på det. Varje marknad vi aktiverar kan också lokal skörd och produktion som är målet för oss, fortsätter Lundberg. 

Han menar också att det här är ett billigare alternativ än metallsugrör, som kanske också är något som gästerna gärna tar med sig hem från baren.



Text och foto: Annika Rådlund