Nya råd om äldreomsorgens måltider sätter individen i centrum
23 Apr 2018

Råden gällar alla yrkesgrupper som arbetar närmast de äldre, allt från biståndshandläggare till måltidspersonal. En undernärd person har lättare att falla, få en fraktur, utveckla trycksår och har fyra gånger ökad risk att dö i förtid.
– Mat som inte hamnar i magen kostar samhället pengar och orsakar lidande. Att få god mat i trivsam miljö är därför ingen lyx, utan bör ses som en rättighet för alla äldre, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.
Eftersom många äldre äter för lite bör utgångspunkten i kommunernas måltidsarbete vara att stimulera aptit och matglädje. Själva maten behöver ofta serveras som många, små energi- och proteinrika måltider spridda över en stor del av dygnet. Och de behöver anpassas till individens önskemål. Även äldre personer har rätt att få behålla sitt sätt att leva och sina vanor. Det gäller både på äldreboenden och i hemtjänsten.
Tyvärr kan ibland fyrkantiga strukturer och rutiner försvåra individanpassning. De nya råden trycker på behovet av flexibla arbetssätt som gör det möjligt att erbjuda olika lösningar för olika individer. De är också mindre detaljstyrande än tidigare.
– Det krävs att verksamheterna vågar pröva nya sätt att arbeta. Det finns många bra exempel på kommuner som lyckats och som man kan inspireras av, säger Anna-Karin Quetel.
Råden trycker också på vikten av samverkan mellan olika yrkesgrupper – verksamhetschef, biståndshandläggare, måltidschef, måltidspersonal och den vård- och omsorgspersonal som arbetar närmast de äldre. Detta brister många gånger idag.
– Alla yrkesgrupper i måltidskedjan behöver ta ansvar för att följa upp att måltidsarbetet fungerar. Och att måltiderna verkligen hamnar i magen, gör nytta och ger livet guldkant.
Till 2035 har antalet personer i Sverige över 80 år nästan fördubblats. Många av dem kommer att behöva stöd med mat och måltider.
– Bra måltider i äldreomsorgen är en viktig del av kommunens arbete för en jämlik hälsa och ett värdigt och gott liv för alla.
Fem framgångsfaktorer för bra måltider inom äldreomsorgen
Fokusera på individen – det finns inte en universallösning som passar alla äldre.
Satsa på kunskap och kompetens hos personalen.
Se till helheten – utgå från Måltidsmodellens sex kvalitetsområden: God, Trivsam, Integrerad, Näringsriktig, Hållbar och Säker.
Tydliggör ansvarsområden och möjliggör samarbete.
Se till att personalen har tid för måltidsarbetet.
Sätt upp mål, prioritera måltiden och fråga efter resultaten.
Bra måltider i äldreomsorgen Livsmedelsverkets råd
Måltider i vård, skola och omsorg/Äldreomsorg
Foto: Getty Images
23 Apr 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.