Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ny Vegansk certifiering för restauranger, hotellkök och matkedjor

 
Ny Vegansk certifiering för restauranger, hotellkök och matkedjorCertifieringsmärket visar vilka företag som kvalificerat sig och blivit VeganVänlig*Certifierade. Nu lanseras den nya företagscertifieringen "VeganVänlig*" som tydligt skall visa konsumenter att ett företag har en eller flera växtbaserade rätter i sitt utbud. '

Företaget VeganVisaren står bakom den nya företagscertifieringen och syftar även till att hjälpa företag att anpassa sin meny så att såväl vegetarianer, veganer och de flesta allergiker kan äta där.

– Efterfrågan på rätter som är helt växtbaserade har fullkomligt exploderat inom restaurangbranschen, och allt fler blir veganer och siffran stiger för varje dag som går. Det är inte hållbart att ett företag inte kan erbjuda en vegansk rätt, det blir exkluderande för konsumenten samt att företagaren i slutändan både förlorar kunder och intäkter på att inte leva upp till vad marknaden efterfrågar, Säger VD Annelie Rehn.

En rapport från GlobalData som publicerades 2017 visade att år 2014 var knappt 2% av USAs totala befolkning veganer, 2017 hade detta stigit till 6% vilket betyder att drygt 10 miljoner amerikaner blivit veganer under tiden. Sverige går mot samma utveckling, när opinionsföretaget Yougov i april 2016 släppte sin rapport Food & Health, som i drygt 10 år har undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa, så svarade mer än var femte svensk att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste åren. Två av tre säger att de äter minst en vegetarisk måltid i veckan.

– Som konsument kan det vara svårt att vara säker på att restaurangen verkligen tillagar maten på ett veganskt sätt. Man får exempelvis inte fritera en lökring i samma frityrolja som man nyligen friterat en mjölkbaserad ostboll eller räka i. Viljan att erbjuda växtbaserad mat finns hos många restauranger och verksamheter men tiden att ta reda på hur man faktiskt kan justera sin meny på ett relativt snabbt sätt finns inte alltid. Företagaren vill fokusera på sin kärnverksamhet och för att spara tid men få fler kunder så kan VeganVisaren hjälpa till att se över detta så att restaurangen slutligen kan kvalificera sig till en VeganVänlig* Certifiering. 


Certifieringen visar att en restaurang har anpassat sin meny så att såväl vegetarianer, veganer och de flesta allergiker kan äta där.

– Det ska vara en självklarhet att en restaurang eftersträvar att vara certifierad, det visar att de både är miljö- och hälsomedvetna. Konsumenterna måste börja ställa fler krav på att de tydligt går att se att företaget är VeganVänligt*Certifierade," uppmanar Annelie.

VeganVisaren ska hjälpa restauranger, matkedjor, caféer och företag att bli mer veganvänliga, i och med certifieringen VeganVänlig* och tjänsten VegAnpassarn*. 

Av: Annika Rådlund Källa: Veganvisaren