Ny Vegansk certifiering för restauranger, hotellkök och matkedjor
23 Okt 2018
Företaget VeganVisaren står bakom den nya företagscertifieringen och syftar även till att hjälpa företag att anpassa sin meny så att såväl vegetarianer, veganer och de flesta allergiker kan äta där.
– Efterfrågan på rätter som är helt växtbaserade har fullkomligt exploderat inom restaurangbranschen, och allt fler blir veganer och siffran stiger för varje dag som går. Det är inte hållbart att ett företag inte kan erbjuda en vegansk rätt, det blir exkluderande för konsumenten samt att företagaren i slutändan både förlorar kunder och intäkter på att inte leva upp till vad marknaden efterfrågar, Säger VD Annelie Rehn.
En rapport från GlobalData som publicerades 2017 visade att år 2014 var knappt 2% av USAs totala befolkning veganer, 2017 hade detta stigit till 6% vilket betyder att drygt 10 miljoner amerikaner blivit veganer under tiden. Sverige går mot samma utveckling, när opinionsföretaget Yougov i april 2016 släppte sin rapport Food & Health, som i drygt 10 år har undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa, så svarade mer än var femte svensk att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste åren. Två av tre säger att de äter minst en vegetarisk måltid i veckan.
– Som konsument kan det vara svårt att vara säker på att restaurangen verkligen tillagar maten på ett veganskt sätt. Man får exempelvis inte fritera en lökring i samma frityrolja som man nyligen friterat en mjölkbaserad ostboll eller räka i. Viljan att erbjuda växtbaserad mat finns hos många restauranger och verksamheter men tiden att ta reda på hur man faktiskt kan justera sin meny på ett relativt snabbt sätt finns inte alltid. Företagaren vill fokusera på sin kärnverksamhet och för att spara tid men få fler kunder så kan VeganVisaren hjälpa till att se över detta så att restaurangen slutligen kan kvalificera sig till en VeganVänlig* Certifiering.
Certifieringen visar att en restaurang har anpassat sin meny så att såväl vegetarianer, veganer och de flesta allergiker kan äta där.
– Det ska vara en självklarhet att en restaurang eftersträvar att vara certifierad, det visar att de både är miljö- och hälsomedvetna. Konsumenterna måste börja ställa fler krav på att de tydligt går att se att företaget är VeganVänligt*Certifierade," uppmanar Annelie.
VeganVisaren ska hjälpa restauranger, matkedjor, caféer och företag att bli mer veganvänliga, i och med certifieringen VeganVänlig* och tjänsten VegAnpassarn*.
23 Okt 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"