Nu lanseras svenskodlat och klimatsmart Havreris
14 Feb 2020
Havren som används i Havreriset växer på den bördiga Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att Havreriset behåller havrekärnans näringsinnehåll.
Från Fazer menar man att efterfrågan på växtbaserade och hållbara produkter ökar.
- Just nu investerar vi 160 miljoner kronor i att fördubbla havrekapaciteten i Lidköping. Vi är stolta över att lansera Havreris som är en helt ny innovativ produkt och ett viktigt steg i Fazers satsning på växtbaserad mat, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige.
Förutom fördelarna med att havreris är klimatsmart, innehåller riset ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset. Havreriset har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater.
Smaken är mild men med fyllig karaktär och har ett härligt tuggmotstånd. Det kan liknas vid råris i både färg och textur. Havreriset kan med fördel bytas ut mot vanligt vitt ris eller matris och har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risottoris, pesto, vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk.
Frebaco Havreris lanseras i Sverige under vecka 8.
Frebaco, en del av Fazer
Fazer Kvarn i Lidköping, med varumärket Frebaco, är en del av Fazer-koncernen och har sedan 1979 förädlat spannmålsprodukter från Västgötaslätten. Havre-, vete- och rågprodukter så som müsli, gröt och frukostflingor.
Foto: Annika Rådlund
14 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"