Nu är den svenska humlen skördad
30 Sep 2014
Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl har bryggts på svenskodlad humle. I våras inledde därför Sigtuna Brygghus ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som med sina 300 humlestockar driver Sveriges största kommersiella ekologiska odling av humle som dessutom är kravodlad.
– Vi har under en längre tid varit intresserade av att brygga ett ekologiskt öl på svenskodlad humle. Utmaningen har varit att finna en gård som kan odla tillräckligt mycket kvalitetshumle för att åtminstone räcka till en bryggning. När vi fick kontakt med Spännaregården blev vi så imponerade av deras odling att vi inte tvekade en sekund med att inleda ett samarbete, säger Lasse Persson, produktchef för Sigtuna Brygghus.
Spännaregården utanför Mariestad drivs av familjen Hellsten Boman där Gunilla har hand om humleodlingen som idag uppgår till 300 stockar. Familjen har kontinuerligt fotograferat och beskrivit växtprocessen och delat med sig av den genom veckorapporter på Sigtunabrygghus.se. Där har det gått att följa hur humlen har växt ända fram till skörd och hur väder och vind påverkat odlingen. Trots ovanligt varmt väder har humlen lyckats skördats och målet uppnåtts. Med tio kilo skördad humle blir det totalt 2500 liter Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale.
– Vi sattes verkligen på prov när värmeböljan slog till i juli, vilket inte var optimalt för humlen som har önskemål om värme kombinerat med kontinuerlig nederbörd. Tack vare att vi odlar på lerjord som håller kvar vatten och ett helt nytt egenbyggt bevattningssystem har vi dock lyckats få humlen att producerat fler kottar än tidigare år. Till och med de nyplanterade humleplantorna har gett kottar, vilket normalt tar två år, så vi är mycket nöjda, säger Gunilla Hellsten Boman på Spännaregården.
Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale, som är helt ekologisk, lanserades under Stockholm Beer and Whisky Festival den 25-27 september och kommer även att finnas på mässan den 2-4 oktober 2014.
Om Sigtuna Brygghus:
Sigtuna Brygghus är ett mikrobryggeri utanför Stockholm som grundades 2005 av ett antal ölentusiaster. Verksamheten tog fart på allvar 2009 och mikrobryggeriet har sedan dess byggts ut i etapper har under de senaste åren. Bryggeriet är certifierat för att klara av ekologisk produktion samt drivs av förnyelsebar el som skapas av vind- och vattenkraft.
Källa: Sigtuna Brygghus och Galatea Spirits
30 Sep 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"