Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nästa vecka tävlar Myllymäki för Sverige

 
Onsdagen den 28 januari, tävlar favorittippade Tommy Myllymäki i
världens mest prestigefyllda matlagningstävling, Bocuse d’Or 2015, även kallad
Kock-VM.

Fiskråvaran som ska tillagas är BÄCKÖRING.
Köttråvaran som ska tillagas är PÄRLHÖNA.

Tommy Myllymäki är sedan vinsten i Bocuse d’Or Europe i maj i Stockholm favorittippad och
har tillsammans med sitt team legat i hårdträning in i det sista med över 15 timmar i köket per
dag. Det enda orosmolnet just nu är den sista ”hemliga” grönsaken som de tävlande får kvällen
innan tävlingsdagen. Denna grönsak ska vara en del av fiskrätten och gör det i stort sett
omöjligt för de 24 tävlande kockarna att vara 100 procent förberedda.
Det svenska teamet som nu åker ner till Lyon för att tävla om guldet består förutom Tommy
själv av Albin Edberg, assistent/commis, Jonas Dahlbom, coach, samt Henrik Norström,
President och Sveriges representant i juryn.
- Att vinna guld i Bocuse d´Or har varit en målbild sedan jag var 19 år och såg Mathias
Dahlgren ta hem vinsten. Tack vare mitt dedikerade team och den hårdträning vi legat i sedan
i höstas är jag så förberedd jag bara kan vara. Nu får vi hoppas att det går vägen, säger
Tommy Myllymäki.

FISKRÄTTEN
Fiskrätten ska tillagas för 14 personer och presenteras på tallrik, 12 tallrikar till juryn, en för
fotografering samt en till hedersjuryns bord. Varje tävlande får 10 bäcköringar, rensad men
med huvudet kvar. Vikten är 270-330 gram och storleken 30-35 cm. Fisken är odlad i
Frankrike. Tyngdpunkten i presentationen av fiskrätten ska vara på grönsaker; minst 50
procent ska vara produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland. I receptet
ska även ett eller flera tillbehör ingå. Utöver detta presenteras den hemliga grönsaken som ska
ingå i rätten kvällen innan tävling. Allt på tallriken måste vara ätbart.

KÖTTRÄTTEN
Kötträtten är pärlhöna och ska serveras varm tillsammans med tre garnityrer. Pärlhöna liknar
kyckling men är något magrare och mörkare i köttet. 14 portioner ska tillagas totalt, varav tolv
ska presenteras för juryn på fat och de resterande två läggas upp direkt på tallrik, en för
fotografering och en till hedersjuryn. Fågeln ska presenteras i sin helhet eller ”återuppbyggd”
efter tillagning. Varje tävlande kock får tre fåglar som väger mellan 1,6 kg och 1,8 kg (utan
tarmar). De får även fåglarnas lever, hals, muskelmage, hjärta, lungor, huvud samt ben.

Tommy Myllymäki  åker till Frankrike för att laga världens godaste mat i Bocuse d´Or Tommy Myllymäki åker till Frankrike för att laga
världens godaste mat i Bocuse d´Or


Bocuse d´Or 2015
De 24 tävlande kockarna har kvalificerat sig via 60 nationella uttagningar och tre kontinentala
tävlingar: Bocuse d´Or America Latina, Bocuse d´Or Europe samt Bocuse d´Or Asia Pacific.
Varje år utser även I.O.C. (International Organization Commitee) inom Bocuse d´Or två
wildcards, utöver de länder som kvalificerat sig. I år har dessa tilldelats Spanien och Marocko.
Sverige representeras av favorittippade Tommy Myllymäki som i maj tog hem guldmedaljen i
Bocuse d´Or Europe i Stockholm, Kock-EM.

Tommy Myllymäki
Tommy har en gedigen bakgrund från en mängd krogar runt om i Sverige. Han har arbetat på
alla nivåer i ett krogkök, från lärling hos Mathias Dahlgren på 90-talet till ägare och kreativt
ansvarig för olika krogar. Till vardags driver Tommy ett flertal restauranger som Sjön i
Jönköping, Julita Wärdshus utanför Katrineholm samt Restaurang Spira. Tommy är även
kreativ ledare på Brillo, Sturehof, Luzette, Riche och Teatergrillen i Stockholm. Han har även
gett ut en rad olika kokböcker, där den senaste är Grönsaker: tillbehör och garnityr.
Utmärkelser: Svensk kandidat i Bocuse d’Or 2015, vinst i Bocuse d’Or Europe 2014,
förstaplats i Kockarnas Kamp 2012, Journalisternas kock 2011, silver i Bocuse d’Or 2011
samt Årets Kock 2007.
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer