Näringsexperten: ”Ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott”
26 Mar 2021

– Vi i norr behöver få i oss extra D-vitamin via kosten nu under det mörka vinterhalvåret och genom att äta ett enda ägg får du i dig en fjärdedel av det dagliga behovet av D-vitamin. Det är en av de bästa källorna för solskensvitaminet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.
– Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.
– Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper, säger Christer Rosén.
– Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C- vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
En färsk livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE gjort på uppdrag av Svenska Ägg visar att ägg är det mest näringstäta livsmedlet bland andra proteinrika livsmedel som ingick i studien (nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling, lax och kokta bönor) samt har det lägsta klimatavtrycket, efter bönor.
26 Mar 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.