Näringsexperten: ”Ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott”
26 Mar 2021

– Vi i norr behöver få i oss extra D-vitamin via kosten nu under det mörka vinterhalvåret och genom att äta ett enda ägg får du i dig en fjärdedel av det dagliga behovet av D-vitamin. Det är en av de bästa källorna för solskensvitaminet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.
– Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.
– Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper, säger Christer Rosén.
– Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C- vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
En färsk livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE gjort på uppdrag av Svenska Ägg visar att ägg är det mest näringstäta livsmedlet bland andra proteinrika livsmedel som ingick i studien (nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling, lax och kokta bönor) samt har det lägsta klimatavtrycket, efter bönor.
26 Mar 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets Sommarjobbare– tillbaka efter pandemin
"Nu ser vi så klart att det är ännu viktigare att visa upp vilka möjligheter branschen ger till unga och ambitiösa medarbetare"
-
Hon är restaurangbranschens vardagshjälte 2022
Nyinstiftat pris för hotell- och restaurangbranschen
-
Stockholmshotell inreder en Elvis-svit
"Vi vill vi skapa en extra häftig upplevelse av här"
-
Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
Sju olika recept från finalisterna i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet, ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"