Midsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakrits
20 Jun 2018

Tårtan är i smak av Blåbär, hallon och lakrits. En frisk och fräsch tårta som passar perfekt till midsommar för den som vågar lämna jordgubbarna vid sidan av och för den som vill imponera på gästerna med ett recept från nobelkonditorn.
Ingredienser:
Blåbärsbavaroise
300g Blåbärspuré
100g Citronsaft
80g Socker
1/2st Vaniljstång
4st Gelatinblad
130g Äggula
20g Socker
400g Grädde
Hallonpannacotta
125g Hallonpuré
125g Grädde
2g Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow
25g Socker
½st Vaniljstång
1st Gelatinblad
Chokladbrowniebotten
125g Smör osaltat, smält
100g Socker
125g Mörkchoklad
100g Ägg
35g Mjöl
2g Salt
2g Kanel
8g Vaniljsocker
Maräng
25g Äggvita
25g Socker
25g Florsocker
1g Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow
Gör så här:
Blåbärsbavaroise
Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och socker i en bunke. Koka blåbärspuré och citronsaften. Häll i äggulan och sockret i blåbärspurén och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaorisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i formar och frys.
Hallonpannacotta
Koka hallonpurén tillsammans med grädde, lakritspulver, socker och vaniljstång. Tillsätt därefter gelatinet. Fyll upp smeten i runda formar och frys dom.
Chokladbrowniebotten
Rör samman socker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen avsluta med de torra ingredienserna. Fyll upp smeten i ett bläck eller i en tårtring och baka i ugnen på 200oC i 10-12 minuter.
Maräng
Vispa äggvita med strösockret och fluffigt, sikta florsockret med lakritspulver och vänd ner det i marängen. Spritsa små fina maränger. Torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.
Montering
Ta en tårtring lägg den bakade chokladbotten i botten på ringen fyll blåbärsbavaroisen i formen, fyll även några runda formar med bavaroisen och stoppa allt i frysen ca 3-4 timmar tills allt har blivit hårdfruset. Plocka sedan ut tårtan och dekorera den på toppen med blåbärsbavaorisen samt hallonpannacottan. Avsluta med att lägga på lakritsmarängerna och färska blåbär samt det viktigaste av allt, lakritskulorna från Lakrids By Johan Bülow med smaken Wild Blueberry.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Lakrids by Johan Bülows/Daniel Roos
20 Jun 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets Sommarjobbare– tillbaka efter pandemin
"Nu ser vi så klart att det är ännu viktigare att visa upp vilka möjligheter branschen ger till unga och ambitiösa medarbetare"
-
Hon är restaurangbranschens vardagshjälte 2022
Nyinstiftat pris för hotell- och restaurangbranschen
-
Stockholmshotell inreder en Elvis-svit
"Vi vill vi skapa en extra häftig upplevelse av här"
-
Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
Sju olika recept från finalisterna i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet, ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"