Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Midsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakrits

 
Midsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakritsMidsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakrits av konditorn Daniel Roos. Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids by Johan Bülow tagit fram en specialtårta just för midsommar. Inspirationen kommer från Lakrids by Johan Bülows sommarsmak Vilda Blåbär. 

Tårtan är i smak av Blåbär, hallon och lakrits. En frisk och fräsch tårta som passar perfekt till midsommar för den som vågar lämna jordgubbarna vid sidan av och för den som vill imponera på gästerna med ett recept från nobelkonditorn.


Ingredienser:

Blåbärsbavaroise


300g                Blåbärspuré
100g               Citronsaft
80g                  Socker
1/2st              Vaniljstång
4st                   Gelatinblad
130g               Äggula
20g                  Socker
400g               Grädde

 

Hallonpannacotta
125g                Hallonpuré
125g                Grädde
2g                     Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow
25g                  Socker
½st                  Vaniljstång
1st                    Gelatinblad

Chokladbrowniebotten
 125g                Smör osaltat, smält
100g                Socker
125g                Mörkchoklad
100g                Ägg
35g                  Mjöl
2g                     Salt
2g                     Kanel
8g                     Vaniljsocker

 
Maräng
25g                  Äggvita
25g                  Socker
25g                  Florsocker
1g                     Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow

 
Gör så här:


Blåbärsbavaroise
Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och socker i en bunke. Koka blåbärspuré och citronsaften. Häll i äggulan och sockret i blåbärspurén och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaorisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i formar och frys.

Hallonpannacotta
  
Koka hallonpurén tillsammans med grädde, lakritspulver, socker och vaniljstång. Tillsätt därefter gelatinet. Fyll upp smeten i runda formar och frys dom.

Chokladbrowniebotten
Rör samman socker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen avsluta med de torra ingredienserna. Fyll upp smeten i ett bläck eller i en tårtring och baka i ugnen på 200oC i 10-12 minuter.

Maräng
Vispa äggvita med strösockret och fluffigt, sikta florsockret med lakritspulver och vänd ner det i marängen. Spritsa små fina maränger. Torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.

Montering
Ta en tårtring lägg den bakade chokladbotten i botten på ringen fyll blåbärsbavaroisen i formen, fyll även några runda formar med bavaroisen och stoppa allt i frysen ca 3-4 timmar tills allt har blivit hårdfruset.  Plocka sedan ut tårtan och dekorera den på toppen med blåbärsbavaorisen samt hallonpannacottan. Avsluta med att lägga på lakritsmarängerna och färska blåbär samt det viktigaste av allt, lakritskulorna från Lakrids By Johan Bülow med smaken Wild Blueberry.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Lakrids by Johan Bülows/Daniel Roos