Midsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakrits
20 Jun 2018
Tårtan är i smak av Blåbär, hallon och lakrits. En frisk och fräsch tårta som passar perfekt till midsommar för den som vågar lämna jordgubbarna vid sidan av och för den som vill imponera på gästerna med ett recept från nobelkonditorn.
Ingredienser:
Blåbärsbavaroise
300g Blåbärspuré
100g Citronsaft
80g Socker
1/2st Vaniljstång
4st Gelatinblad
130g Äggula
20g Socker
400g Grädde
Hallonpannacotta
125g Hallonpuré
125g Grädde
2g Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow
25g Socker
½st Vaniljstång
1st Gelatinblad
Chokladbrowniebotten
125g Smör osaltat, smält
100g Socker
125g Mörkchoklad
100g Ägg
35g Mjöl
2g Salt
2g Kanel
8g Vaniljsocker
Maräng
25g Äggvita
25g Socker
25g Florsocker
1g Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow
Gör så här:
Blåbärsbavaroise
Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och socker i en bunke. Koka blåbärspuré och citronsaften. Häll i äggulan och sockret i blåbärspurén och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaorisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i formar och frys.
Hallonpannacotta
Koka hallonpurén tillsammans med grädde, lakritspulver, socker och vaniljstång. Tillsätt därefter gelatinet. Fyll upp smeten i runda formar och frys dom.
Chokladbrowniebotten
Rör samman socker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen avsluta med de torra ingredienserna. Fyll upp smeten i ett bläck eller i en tårtring och baka i ugnen på 200oC i 10-12 minuter.
Maräng
Vispa äggvita med strösockret och fluffigt, sikta florsockret med lakritspulver och vänd ner det i marängen. Spritsa små fina maränger. Torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.
Montering
Ta en tårtring lägg den bakade chokladbotten i botten på ringen fyll blåbärsbavaroisen i formen, fyll även några runda formar med bavaroisen och stoppa allt i frysen ca 3-4 timmar tills allt har blivit hårdfruset. Plocka sedan ut tårtan och dekorera den på toppen med blåbärsbavaorisen samt hallonpannacottan. Avsluta med att lägga på lakritsmarängerna och färska blåbär samt det viktigaste av allt, lakritskulorna från Lakrids By Johan Bülow med smaken Wild Blueberry.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Lakrids by Johan Bülows/Daniel Roos
20 Jun 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"