Michelinkrogen Aira förvärvar Julita Wärdshus
8 Maj 2023
Ambitionen är att göra den pittoreska Sörmlands-gården till en gastronomisk destination.
–I 15 år har jag drivit Julita Wärdshus – och det med stor glädje. När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraften som behövs för att ta Julita till den nivå som platsen förtjänar. Restaurangen har verkligen potential att bli en Michelin-destination, säger Tommy Myllymäki.
Aira är Tommy Myllymäkis enstjärniga restaurang på Djurgården i Stockholm.
Kökschef på Julita är ingen mindre än Gustav Leonhardt – vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och Sveriges representant i den globala tävlingen Bocuse d’Or 2024/25.
–Det ska bli superkul att komma ut till Julita. Att få laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kommer under det här året, säger Gustav Leonhardt, vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och kökschef på Julita.
Expertisen, hantverksnivån och kreativiteten från Aira är ständigt närvarande men Julita kommer stå på helt egna ben, bland annat med en tydligare nordisk och lokal profil på menyn. Upplevelsen på Julita inkluderar, utöver matupplevelser i världsklass, även övernattning i historiska miljöer samt frukost.
Middag serveras i form av en längre meny i restaurangen som har 10 bord med plats för totalt 24 samtida sittande gäster. Rummen för övernattande gäster är enkla och belägna i vackra herrgårdsflyglar på Julita Gård där vissa delar kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. På morgonen avnjuter gästerna en lantlig hantverksfrukost serverad i restaurangen.
Pi Le, som numera inte bara är kökschef på Aira utan dessutom delägare, blir även delägare i Julita.
–Vi tycker det ska bli väldigt roligt att skapa en restaurangupplevelse på hög nivå med en tydlig lokal sörmländsk och nordisk prägel, säger Pi Le, delägare och kökschef på Aira.
Restaurangen kommer att ha öppet från 1 juni till mitten av september under det första året.
Julita Wärdshus kommer fortsatt även bedriva sina verksamheter med enklare café och lunchservering för övriga besökare.
Kökschef på Julita är ingen mindre än Gustav Leonhardt – vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och Sveriges representant i den globala tävlingen Bocuse d’Or 2024/25.
–Det ska bli superkul att komma ut till Julita. Att få laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kommer under det här året, säger Gustav Leonhardt, vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och kökschef på Julita.
Expertisen, hantverksnivån och kreativiteten från Aira är ständigt närvarande men Julita kommer stå på helt egna ben, bland annat med en tydligare nordisk och lokal profil på menyn. Upplevelsen på Julita inkluderar, utöver matupplevelser i världsklass, även övernattning i historiska miljöer samt frukost.
Middag serveras i form av en längre meny i restaurangen som har 10 bord med plats för totalt 24 samtida sittande gäster. Rummen för övernattande gäster är enkla och belägna i vackra herrgårdsflyglar på Julita Gård där vissa delar kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. På morgonen avnjuter gästerna en lantlig hantverksfrukost serverad i restaurangen.
Pi Le, som numera inte bara är kökschef på Aira utan dessutom delägare, blir även delägare i Julita.
–Vi tycker det ska bli väldigt roligt att skapa en restaurangupplevelse på hög nivå med en tydlig lokal sörmländsk och nordisk prägel, säger Pi Le, delägare och kökschef på Aira.
Restaurangen kommer att ha öppet från 1 juni till mitten av september under det första året.
Julita Wärdshus kommer fortsatt även bedriva sina verksamheter med enklare café och lunchservering för övriga besökare.
8 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"