Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Michelinkrogen Aira förvärvar Julita Wärdshus

 
  • Julita Wärdshus i Södermanland.

    Julita Wärdshus i Södermanland.

  • Kökschef på Julita är Gustav Leonhardt.

    Kökschef på Julita är Gustav Leonhardt.

Föregående
Nästa
 
Stjärnkrögaren Tommy Myllymäki har vid sidan av sin enstjärniga restaurang Aira i Stockholm även drivit restaurangen på Julita Wärdshus i Södermanland. Nu tas nästa steg för att etablera Julita som ny matdestination när Aira förvärvar restaurangen.

Ambitionen är att göra den pittoreska Sörmlands-gården till en gastronomisk destination. 
–I 15 år har jag drivit Julita Wärdshus – och det med stor glädje. När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraften som behövs för att ta Julita till den nivå som platsen förtjänar. Restaurangen har verkligen potential att bli en Michelin-destination,  säger Tommy Myllymäki.

Aira är Tommy Myllymäkis enstjärniga restaurang på Djurgården i Stockholm.

Kökschef på Julita är ingen mindre än Gustav Leonhardt – vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och Sveriges representant i den globala tävlingen Bocuse d’Or 2024/25.

–Det ska bli superkul att komma ut till Julita. Att få laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kommer under det här året, säger Gustav Leonhardt, vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och kökschef på Julita.

Expertisen, hantverksnivån och kreativiteten från Aira är ständigt närvarande men Julita kommer stå på helt egna ben, bland annat med en tydligare nordisk och lokal profil på menyn. Upplevelsen på Julita inkluderar, utöver matupplevelser i världsklass, även övernattning i historiska miljöer samt frukost.

Middag serveras i form av en längre meny i restaurangen som har 10 bord med plats för totalt 24 samtida sittande gäster. Rummen för övernattande gäster är enkla och belägna i vackra herrgårdsflyglar på Julita Gård där vissa delar kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. På morgonen avnjuter gästerna en lantlig hantverksfrukost serverad i restaurangen.

Pi Le, som numera inte bara är kökschef på Aira utan dessutom delägare, blir även delägare i Julita.

–Vi tycker det ska bli väldigt roligt att skapa en restaurangupplevelse på hög nivå med en tydlig lokal sörmländsk och nordisk prägel, säger Pi Le, delägare och kökschef på Aira.


Restaurangen kommer att ha öppet från 1 juni till mitten av september under det första året. 
Julita Wärdshus kommer fortsatt även bedriva sina verksamheter med enklare café och lunchservering för övriga besökare.