Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mattias Kristiansson - en uppstickare i branschen

 
Mattias Kristiansson är killen som fick i uppdrag att tolka melodifestivalens finallåtar i TV med en varsin bakelse och han har inom loppet av ett år gett ut en bakbok och en matbok och han fick utmärkelsen Matbloggspriset för ”2012-års bästa Bak & Dessert blogg". Han gör kak-, bak- och mat- jobb åt tidningar, radio, TV och andra som söker det där lilla extra. Men han har ingen utbildning inom varken konditori eller matlagning.

Mattias Kristianssons bakelser liknar inget annat. Cupcakes med ballerinaben med höga klackar, bakelser som ser ut som blockljus och maffiga tårtor med dekorationer som är så långt ifrån Schwartzvald man kan komma.

- Jag har alltid gillat att äta bakverk, säger han med ett skratt.
Och det var där allt började.

-  Jag har egentligen inte bakat så mycket tidigare, jag flyttade hemifrån när jag var 18-19 år och fram till jag var 22 år så bodde jag så jag inte kunde baka.

Han berättar att när möjlighet gavs så gjorde han det eftersom han var en "fattig student" som inte råd att handla på konditorerna så ofta.

-  I början bakade jag till vänner och så. Jag kombinerade bakning med design då blev det en helt annan grej,  de stack ut liksom.

Det är inte bara dekorationerna som är viktiga utan smaken är lika viktigt.

- Det ena utesluter inte det andra.  En del gör tårtor med tio lager och femton fyllningar och sen när man köper så är det inte alls så fantastiskt som de ser ut. På tårtor och så är det så mycket fokus på dekorationen och sen kanske det  inte smakar så gott.

 

Bake my day

En dröm gick i uppfyllelse då han förra året gav ut boken Bake my day.

- Jag har under åren skickat in tusentals idéer till böcker till olika förlag, till exempel förslag om en macaronsbok, men då var jag nog för tidigt ute, "ingen kommer baka dem," var svaret jag fick. Men se nu, alla bakar macarons! Men sen var det ett förlag som kontaktade mig och sa att jag fick fria händer att göra något.
"Gör något kul och galet, gör det du är bäst på" var ledorden han fick. Resultatet blev en receptbok med glittrig rygg, fylld av recept på bakelser och kakor med det lilla extra. Som den tusenkonstnär han är har han inte bara utvecklat recepten och bakat dem, utan även fotograferat och formgivit boken.

-  Jag är egentligen grafisk designer men har inte jobbat så mycket med det. Egentligen har jag ingen relevant utbildning inom några av mina jobb, jag är en glad amatör.

Trots att han inte har någon traditionell utbildning så har hans kreationer fått mycket uppmärksamhet

- Alla konditorer och bagare vill göra böcker, men många av dem är skolad på samma sätt och gör kanske lite för lika saker. De kanske inte experimenterar på samma sätt, de försöker höja det till ett hantverk men jag försöker bara baka och har kul. Jag har fått kommentarer att ta det mer seriöst.

I våras fick han i uppdrag att tolka melodifestivalens finallåtar med varsin bakelse.

- Jag bar runt med min bok överallt och bakade på olika event. Henrik Johnsson var konferencier på en mässa och han tipsade om mig till Melodifestivalen. Då fick jag i uppdrag att göra tio bakverk där jag tolkade alla finalisternas låtar.
Blogginlägget från den dagen löd så här:
"Jag fick ju den helt galna frågan om att baka bakverk till artisterna i årets Melodifestival. Say whaaaa!? Tror det var första gången jag nästan grät av lycka"

Alla artister fick sin personliga lilla skapelse av Mattias Kristiansson och alla recepten lades ut på hans blogg Bake my day, och det är förstås inte svårt att förstå varför han har tusentals följare som inspireras av hans experimenterande.
- Jag gjorde alla mellobakelserna vegansk, det var inget vi diskuterade, det var bara något jag gjorde, säger han med ett skratt.
Han berättar också om utmaningen bakom de glamourösa kulisserna.
- De hade byggt upp ett kök bara för melodifestivalen så det fanns inte så mycket utrymme. De ställde in alla bakelser i en kyl där - tillsammans med kött och fisk så alla bakelser luktade typ fisk , och fläktarna fungerade inte så de höll på att smälta ihop...
Det var dock ingenting som TV-tittarna såg.
Hans nästa stora uppdrag blev att skriva en handbok med recept på veganmat.

Vegan av en slump
- Under arbetet med Bake my day blev jag vegan. Allt i mitt liv är en slump. Jag hade bakat veganskt av en slump, jag provade att baka utan ägg och mjölk, och det gick bra. Sen så var jag på en föreläsning om mjölk och köttindustrin och då  kände jag: shit jag måste rädda världen. Så jag började med en till två  köttfria dagar i veckan och sedan blev det mer och mer.
Sambon var med på noterna och sen rullade det bara på.
- Då vi skulle äta kött försökte vi hitta den gladaste grisen och åt den till helgen, men sen kom allt annat, tankar om miljön och jag kände mig mycket piggare då jag inte åt kött och jag gick ner i vikt och allt det där som man gillar.
 

Allt från husmanskost till tofu
Mattias Kristiansson beskriver sig själv som "allätaren som blev frälst vegan" och nu kommer han att dela med sig av sin kunskap kring ämnet.
- Innan ens bakboken var klar så kontaktade förlaget mig och frågade om jag ville göra en till bok, så jag sa att jag ville göra en vegansk kokbok. De sa okej och jag fick köra min grej. Allt bara flyter på och det känns otroligt lyxigt.
I  den nya kokboken Vego – Vegansk mat för alla tillfällen finns endast växtbaserade recept.
- Många fattar inte konceptet att man inte äter kött. Men det är skönt att höra från andra att de gillar mina recept. Det är mat för både vardag och fest, men väldigt enkel och god vardagsmat, den boken jag själv hade velat ha då jag blev vegan. Ingen tråkig näringslära bara god och enkel mat som alla klarar av. Mycket sånt som man vill äta ofta.
Själv äter han uteslutande veganbaserat hemma.

Förutom bloggen Bake my day driver han Vegoriket, en helgrön blogg med växtbaserad mat utan ägg, kött och mjölk och han driver Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego.
- Tidningen tar mycket tid just nu, det är kul och jag håller på med nästa bok som är hemlig än så länge, och andra projekt som är vegomatrelaterat. Så nu när det rullar på är det bara att köra!


 

Mattias Kristianssons liv är fullt av jobb, mat och prat.  Foto: Jonas Forslund Mattias Kristianssons liv är fullt av jobb, mat och prat.
Foto: Jonas Forslund


 

 

Mattias Kristiansson tolkade alla finalisternas låtar i årets melodifestival. " Det här är Sångfågelsbakverket som fångar hela andan av Melodifestivalen. Härligt folkligt, smått galet, färgglatt, välkomnande, underhållande, inspirerande och helt jäkla fantastiskt" är Mattias egen beskrivning av det här Mellobakverket.  Foto: Mattias Kristiansson Mattias Kristiansson tolkade alla finalisternas låtar i årets melodifestival.
" Det här är Sångfågelsbakverket som fångar hela andan av Melodifestivalen. Härligt folkligt, smått galet, färgglatt, välkomnande, underhållande, inspirerande och helt jäkla fantastiskt" är Mattias egen beskrivning av det här Mellobakverket.
Foto: Mattias Kristiansson


 

Mattias Kristiansson driver Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och i september släpps hans helt veganska kokbok med samma namn. Foto: Karl Nordlund Mattias Kristiansson driver Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och i september släpptes  hans helt veganska kokbok med samma namn.
Foto: Karl Nordlund


 

Förutom bloggen Bake my day driver Mattias Kristiansson Vegoriket, en helgrön blogg med växtbaserad mat Förutom bloggen Bake my day driver Mattias Kristiansson Vegoriket, en helgrön blogg med växtbaserad mat.

Namn: Mattias Kristiansson

Ålder: 29 år

Bor: I Stockholm sedan tio år tillbaka men är född i Malmö

Familj: sambon Jonas
Arbetar med: Driver bloggarna Bake my day och Vego, gör kak-, bak- och mat- jobb åt tidningar, radio och TV.

Karriären tog fart med: bakboken Bake my day som gavs ut 2013

Aktuell med: Veganboken Vego som släpps 8 september 2014

Beskrivning av sig själv: Jag är ett kreativt kakmonster och som försöker fylla ut ett smalt fack i bakvärlden med kreativa kakor, tokiga tårtor, ätbara presenter, oätbara presenter, oslagbara bakverk, knasiga karameller och allt däremellan.

 

Verksamheter till försäljning