Mariestads Islagrad Rothpils
3 Jun 2018

För fjärde året i rad har Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson åkt på sin årliga inspirationsresa, som kallas för Den Stora Smakresan, för att samla intryck till nya brygder. Smakresorna har gått söderut, tillvästkusten och norrut, och för den fjärde smakresan flög bryggmästaren till Gotland och avslutningsvis till Berlin.
– Med historiska DC-3:an Daisy flög jag till Berlin där jag bodde och utbildade mig till bryggmästare på Versuch und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB). Islagrad Rothpils är en hyllning till den tiden som blev starten på min ölresa, och därför känns det extra passande att avsluta Den Stora Smakresan där allt började, säger Richard Bengtsson.
Islagrad Rothpils är en tysk pilsner; en torr, besk lageröl med en rödaktig färg. Ölen är unikt framställd med metoden islagring, och betyder att vid lagring går man under ölets frystemperatur. Metoden fryser bort vatten i produkten, vilket absorberar en del oönskade aromer och samtidigt höjer alkoholhalten, och detta resulterar i en ”renare smak”.
– Ölets röda färg skiljer sig från den normala tyska pilsnern, och färgen är inspirerad av det röda rådhuset i Berlin, min andra hemstad. Det var även i Berlin jag började älska Melanoidinmaltet, som ger just denna röda färg.
Förutom Melanoidinmalt som även ger en härlig maltarom, innehåller Islagrad Rothpils malten pilsnermalt, vetemalt, Cara +150 och Viennamalt. Ölen är bryggd på humlesorterna Perle och Saazer; tysk respektive tjeckisk humle som ger ölen sin beska samt en lätt och frisk humlearomatisk doft. Ölen avnjuts bäst iskall och handplockade stjärnkocken Filip Fastén följde med till Berlin för att lagamat som passar till Islagrad Rothpils.
Kockens tips om vad som passar till
- Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna. Islagrad Rothpils är en pilsner, och därför passar det bra att väga upp beskan i ölen med feta runda umamitoner, i detta fall rotsellerin, och med ättiksgurka som bryter av de rostade smakerna, säger Filip som blev Årets Kock 2014 och i år tilldelades en stjärna i guide Michelin för sin restaurang Agrikultur som han driver med Joel Åhlin och Pelle Thunström.
Lansering
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den lanserades 1 maj i Systembolagets beställningssortiment.
- Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna. Islagrad Rothpils är en pilsner, och därför passar det bra att väga upp beskan i ölen med feta runda umamitoner, i detta fall rotsellerin, och med ättiksgurka som bryter av de rostade smakerna, säger Filip som blev Årets Kock 2014 och i år tilldelades en stjärna i guide Michelin för sin restaurang Agrikultur som han driver med Joel Åhlin och Pelle Thunström.
Lansering
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den lanserades 1 maj i Systembolagets beställningssortiment.
3 Jun 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
24 kockar vidare till kvaltävlingen i Årets kock -22
"I år har nivån varit väldigt hög och det gjorde det svårare än på länge för oss i juryn"
-
Vinn fina priser i vår tävling
Tävlingen pågår i två dagar
-
Miss Li lanserar ekologisk och vegansk cava
"Min cava är precis som jag"
-
Vinnare i kategorin ”Healthy food”
"Den här vinsten gör oss riktigt stolta"
-
Anna Westerberg blir ny hotelldirektör för Yasuragi
"Jag ser fram emot att utveckla nya hälsotrender, gästerbjudandet och destinationen Yasuragi"
-
Restaurangskifte på Åhléns city
Pane Fresco flyttar ut
-
Tillfällig bar i Hornstull - byggd av pärlplattor
"Vi älskar att utforska det nya, från bryggtekniker och smaker till konst och kultur"