Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Maria Blohm och Jessica Frej

 
 

Genom att experimentera med olika typer av degar och mjölsorter så har Maria Blohm och Jessica Frej  lyckats ta fram recept som fyller tre hela böcker.

- Vi har ju tid att göra det här eftersom vi inte jobbar i ett bageri, säger Maria Blohm.

 

Drömmen om att bli bagare gick i stöpet för Maria Blohm då hon upptäckte att hon var allergisk mot mjöldamm.

- Jag tänkte bli konditor och sedan bagare men klarade inte av det på grund av miljön.
Men hon lät sig inte nedslås utan fortsatte att baka, hemma. Hon upptäckte att mycket av det som sägs om bakning inte alls stämmer med verkligheten.

- Jag upptäckte att det jag bakade hemma blev så mycket bättre än många andra bröd. Det handlar om kunskap inte om recept, och det får man ju inte lära sig i vanliga receptböcker. Då tänkte jag att folk skulle få veta vad jag visste – det ville jag att andra också skulle kunna veta. Tider, värme vid jäsning och så vidare stämmer ofta inte  med det som står i vanliga receptböcker, så jag ville lära ut hur man ska tänka kring bakning för att det ska bli så bra som möjligt.

Sagt och gjort - hon började att hålla kurser istället. Nu är hon både kursledare, föreläsare och skribent. Bland annat håller hon, tillsammans med Jessica Frej, i utbildningsdagar på Göteborgs bageriutbildning för blivande bagare.

Bageridrömmen som blev delvis blev sann
Jessica Frej medverkade i Sveriges Mästerkock 2011 och har varit programledare för Mitt kök i TV4. Hon är bland annat matskribent och programledare.
- Jag hade tänkt att gå Hotell och restaurang på gymnasiet, det hade jag planerat sedan jag var tio år, men jag blev glutenintolarant när jag var 12 år gammal och då insåg jag att det inte var jätteenkelt att bli kock när man inte kan smaka på allting. Så jag tillhör också "de krossade drömmarnas gäng" tillägger hon med ett skratt.
Istället så valde hon att gå en ekonomisk utbildning och hon har jobbat inom ett flertal olika områden men bakning och matlagning har alltid legat henne varmt om hjärtat.

- Jag var 21 år då jag sökte till Sveriges mästerkock,  jag hade ingen  kockutbildning, utan hade lärt mig laga mat på egen hand genom att jag läste massor av kokböcker, kollade på alla matprogram och lagade mat med mormor och farmor.

Två är roligare än en
Att Maria Blohm och Jessica Frej träffades var ett möte som förändrade deras liv.
- Vi träffades av en slump. Vi sågs på event där Maria hade en bakkurs och jag var ditbjuden som en matprofil , jag hade jobbat med tv-programmet Mitt kök efter Sveriges Mästerkock. Efter eventet frågade Maria om vi skulle göra något tillsammans.
De träffades på ett café och spånade lite om vad de kunde göra. De bestämde att de skulle göra en bok om glutenfri bakning.
- Jag fick ofta frågan om hur man ska baka med glutenfritt, men  många hade sagt att det gick inte att baka gott  glutenfritt bröd, berättar Maria.
- Det här var en perfekt tid för mig för det här, jag hade precis slutat på Mitt kök och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Jag hade inte mycket erfarenhet inom bakning  ännu mindre inom glutenfri bakning.
Sagt och gjort, de började leta ett förlag som ville satsa på idén och så började de förstås att baka.
- Vi har varit ganska mycket nybörjare från början när det gäller det naturligt glutenfria, så vi hade ingen föreställning om hur det skulle vara att göra glutenfritt. Så vi var öppen för allt, vi provade allt, till och med att baka med potatismos, förklarar Maria.

- Så egentligen var det bra att vi inte hade så mycket erfarenhet - då kunde vi prova allt. Jag har nog inte haft så här kul sen jag var barn, det är kul när man är två, säger Jessica med ett skratt.

De fnissar och pratar i munnen på varandra, det märks att de trivs i varandras sällskap.

- De kan  ju faktiskt  vara bra också att man inte känner varann innan så kan man sätta upp en agenda att:  så här jobbar vi. Vi är båda tidspessimister, vi kallar oss tidspessimister för vi alltid kommer för tidigt istället för att ta för lite tid på oss, sen  har vi åldersskillnaden - men ibland kan det vara en fördel att man rör sig i lite olika kretsar och får lite olika idéer. Så det är bra att vara lika på många punkter men även bra att vi är olika, fortsätter Jessica.

Glutenfritt är för alla

Något de upptäckte tidigt i projektet var att det inte fanns så mycket information att hämta från andras  erfarenheter med naturligt glutenfri bakning.
- Det har bara kommit ut en bok innan oss, men den hade inte kommit ut då vi började med projektet, så vi letade på amerikanska bloggar och så men man måsta spendera väldigt mycket tid med att ta fram all  information och sedan skapa egna recept. Säkert hade någon annan med vana kunnat ta fram en bok också, men de har ingen tid för , de kanske har ett heltidsjobb vid sidan om, vi jobbar ju med detta hela tiden, menar Jessica.
- Vi kunde ju hålla på i flera dagar för att få fram två recept till exempel, fyller Maria i.
- Nu är det mycket enklare för nu är det på en helt annan nivå, nu är det mer finjusteringar på gräddningstid om det ska vara mer eller mindre mjöl. Förr fick vi kasta mycket för det var riktiga missar. Det finns inget mjöl som ersätter gluten fullt ut men vi har alltid haft rolig resa med att ta fram alternativ. Vissa grejer kräver väldigt mycket experimenterande för att hitta. Det har varit nyckeln hela tiden att man kan peppa varandra, för ibland har det varit tufft.
- Det kan ibland vara mycket lättare och roligare att jobba på ett påbörjat recept så ibland slutför jag ett som Jessica har gjort.
Istället för de traditionella sädesslagen vete, råg och korn som innehåller gluten använder de bland annat majsmjöl, bovete, potatismjöl, havre, nyponskalsmjöl och mandelmjöl

Intensivarbetar för att ta fram recept
Trots att de bor fyrtio mil ifrån varandra så ses de ofta ,  ibland går det ett par veckor mellan bakträffarna.
- Den här månaden blir det lätt varje vecka. Vi ses ju ofta ganska många dagar i sträck då vi ses, vi börjar ofta sju på morgonen och håller på tills vi lägger oss, förklarar Jessica.
- Vi jobbar aldrig under 10 timmar då vi väl ses, ibland blir det tolv till fjorton timmar, vi gillar det båda två - att man jobbar i sjok. Sen blir det inte så mycket med den där ledigheten den flyttas ofta fram, säger de både med ett skratt.
De använder sig av både provkök och hemkunskapskök då de ses.
-Man kan inte baka glutenfritt i vanlig bagerimiljö då kan man inte garantera att det inte finns spår av gluten i det, men sen är det ju många som väljer glutenfritt av andra anledningar,  att de vill dra ner på gluten i kosten.
Jessica berättar att det har hänt att hon har blivit sjuk under restaurangbesök, trots att hon ringt innan och bokat maten och att hon har varit jättetydlig med att hon är glutenintollerant. En gång hade någon i köket missat och lagt krutonger som innehöll gluten på salladen och det kan hända att de glömmer bort att det är ströbröd i köttbullarna.

- De senaste tre fyra åren så vet folk mer vad man menar än för tio år sedan, nu funkar det bättre. Nu har det bara hänt en gång att jag fått fel mat på en restaurang och då kan man ju bli sjuk en hel vecka efteråt. Bra att personalen hellre frågar om de är osäkra på vad gluten är än chansar.
Hon förklarar att Celiaki är själva sjukdomen, men i vanligt tal använder många ordet glutenintolerans.

- Det innebär att  immunförsvaret reagerar på proteinet gliadin i gluten, man mår väldigt dåligt om man äter något som innehåller gluten. Mina symptom som barn var att jag stannande i växten och gick ner  i vikt. Det är en allvarlig sjukdom men det enda man behöver göra är att man äter strikt glutenfritt resten av livet så håller man sig frisk.

De har fått mycket uppmärksamhet med sina böcker - både från privatpersoner och branschen.
- Det är svårt för bagerier att ta fram glutenfritt bröd eftersom det inte kan bakas intill vanligt bröd. Min dröm vore att fler konditorier, restauranger och bagerier såg möjligheten i att göra allt glutenfritt, då vore det ju så mycket enklare, avslutar Jessica Frej.

Text: Annika Rådlund  Foto: Christina Sundien

- Många vill ha glutenfritt trots att de inte har diagnosen celiaki eller glutenintolerans, utan många väljer det för hälsans skull, berättar Maria Blohm. - Många vill ha glutenfritt trots att de inte har diagnosen celiaki eller glutenintolerans, utan många väljer det för hälsans skull, berättar Maria Blohm.

 

jessica frej och maria blohm bakar collage
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer