Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mackmyra samarbetar med Efva Attling i ny höstlansering

 
  • Master Blender Angela D’Orazio tillsammans med Efva Attling.

    Master Blender Angela D’Orazio tillsammans med Efva Attling.

  • Formgivaren Efva Attling Foto: Annika Rådlund

    Formgivaren Efva Attling Foto: Annika Rådlund

  • Moment Efva Foto: Annika Rådlund

    Moment Efva Foto: Annika Rådlund

Föregående
Nästa
 
 Genom ett samarbete med smyckeskonstären Efva Attling har Mackmyra skapat en ny whisky, Momen Efva - där hon har varit med i skapandet av whiskyn och formgivit korken till flaskan.

Mackmyra Moment Efva är ett samarbete mellan Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och smyckeskonstnären Efva Attling, som beskriver sig själv som en whiskyälskare. Hon är tillsammans med hustrun Eva Dahlgren fatägare sedan många år tillbaka, hos Mackmyra. För att hitta en unik smak till den nya whiskyn har Efva Attling tillsammans med Angela D’Orazio provat ut olika fat.

– Jag är en whisky-lover och är otroligt glad över att ha fått möjligheten till samarbetet. Att vara nere i Bodås gruva tillsammans med Angela och alla whiskyfaten var en kittlande och vacker upplevelse. Första gången jag provsmakade ¨min¨ whisky vet jag att Angela såg på mig att jag inte var helt nöjd. Whiskyn hade inslag av björksav, men jag ville komplettera den med en lite rundare smak. När jag en vecka senare fick jag testa den igen var den helt fantastisk. 

Whisky är inte bara för högtidliga tillfällen tycker Efva Attling.
–Att komma hem efter en tuff vecka på jobbet och njuta av en whisky med en elegant isbit i ett skönt glas, det är en fin del i livet, säger Efva.

Smaken på Moment Efva är fruktig med toner av ek och björkvin. Den har lätt kryddiga nyanser av röda bär, blommor, päronkola och vitpeppar, mjuka tobaksblad och vanilj. Texturen är lätt oljig och medelfyllig. Lång och mjuk eftersmak, med ett bärigt och kryddigt avslut. Whiskyn har en guldgul färg med bärnstensliknande reflexer. 

Korken, som är tänkt att kunna återanvändas på andra flaskor från Mackmyra glänser och känns tung i handen.

– Eftersom jag arbetar med silver så är korken är silverfärgad, så klart, och den pryds av ett ”M” som står för Moment och Mackmyra. Flaskans innehåll är av guld och björksav, vilket associerar till våra svenska fjäll och fjällbjörkar. 


Text och foto: Annika Rådlund