Mackmyra lanserar en ny säsongswhisky
23 Mar 2017
Ten Years är en elegant singel malt whisky som lagrats i över tio år, 50 meter under marken i Bodås Gruva. Säsongswhiskyn blir tillgänglig i betydligt större upplaga än Moment Tolv, som Mackmyra lanserade i februari i år.
Totalt buteljeras 20 000 flaskor varav 12 000 köps in av Systembolaget. Resterande volym säljs på Mackmyras prioriterande exportmarknader.
– Vi är mycket stolta över att få lansera Ten Years. Det är en speciell whisky som vi lagt mycket tid på och därför är det extra kul att vi får chans att dela den med många i vårt första riktigt stora publika släpp av en åldersbestämd whisky, säger Magnus Dandanell, VD Mackmyra.
Ten Years har en naturlig, guldgul färg med en doft som är kryddig, bärig, fruktig och blommig med en mjuk ekighet och aromer av torkad frukt, kryddor och fat. Whiskyn har en medelfyllig textur och en smak som är kryddig, fruktig och mjukt ekig med vanilj, russin och anis. Eftersmaken är lång, bärig, fruktig, kryddig och mjukt ekig med en lätt vinös ton.
– Det är mycket speciellt då vi blandat vår äldsta whisky från fyra olika fattyper. Efterfrågan har varit stor och det ska bli spännande att se hur den tas emot, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.
Mackmyra Ten Years lanseras den 5 maj på Systembolaget och utvalda exportmarknader.
Alkoholhalt: 46,1%
Volym: 700 ml
Om Mackmyra
Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Det första destilleriet är inrymt i lokaler i det gamla järnbruket Mackmyra bruk mellan Gävle och Sandviken, varifrån namnet är hämtat. Numera finns även ett destilleri i den nybyggda "Mackmyra Whiskyby" utanför Gävle där även huvudkontoret är beläget.
www.mackmyra.se
Av: Annika Rådlund
23 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"