Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Luzette vann Guldstolen 2016

 
  • Luzette på Stockholms central vann arkitekturpriset Guldstolen 2016

    Luzette på Stockholms central vann arkitekturpriset Guldstolen 2016

  • Vinnare av Guldstolen 2016 tar emot priset på scenen. Jonas Bohlin vid mikrofonen. Foto: Jonas Eriksson

    Vinnare av Guldstolen 2016 tar emot priset på scenen. Jonas Bohlin vid mikrofonen. Foto: Jonas Eriksson

Föregående
Nästa
 

I tisdags kväll delades Sveriges Arkitekter ut sitt årliga pris Guldstolen, som i år gick till en restaurang Luzette på Centralstationen i Stockholm. 

Guldstolen är ett arkitekturpris till en svensk inredning av hög arkitektonisk kvalitet. Priset ska belöna en nyligen färdigställd inredning. Miljön ska ha högt konstnärligt, innovativt värde samt vara funktionell och välgestaltad. Guldstolens jury utsågs av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur.

Juryn har undersökt 40 projekt runt om i landet och besökt cirka 25 på plats. Den har haft många starka projekt att bedöma, ett tecken på den höga kvalitetsnivån i svensk inredningsarkitektur. I de projekt som juryn bedömt har den sett en starkare tendens till lokala uttryck i inredningen och att arkitekturen i allt högre grad används för att profilera den verksamhet som ska bedrivas i miljön.

Vinsten gick till en av Sveriges mest välkända inredningsarkitekter och möbeldesigner: SIR/MSA Jonas Bohlin. Han slog ner som en bomb i inredningsvärlden 1981 med sitt examensarbete från Konstfack, Concrete, som är lika mycket en karmstol som en skulptur. Han har sedan dess varit banbrytande inom svensk möbelkonst och inredningsarkitektur genom designprodukter i alla skalor och kroginredningar som Tranan, Rolfs Kök (i samarbete med arkitekt SAR/SIR/MSA Thomas Sandell) och Stadshuskällaren. Jonas Bohlin är professor och var lärare på Konstfack under 00-talet.

Motivering:
”Ett vällagt pussel där delarna bildar en sammanhållen helhet som bär arkitektens välkända signatur. Med avstamp i klassisk restaurang- och kaféestetik har de enskilda delarna, tack vare omsorg om detaljerna, tillåtits blomma ut. Arkitekten visar en osviklig förmåga att finna nya grepp och lösningar som inte följer inredningsarkitekturens kortsiktiga trender utan snarare bidrar till att staka ut en ny riktning för disciplinen.”

Förutom Luzette – med delarna restaurang, bar, take away-butik, bageri och kök – var ytterligare två restauranger nominerade, Koka i Göteborg och Bar Central i Stockholm, samt hudvårdsföretaget Aesops butik SoFo i Stockholm.

Beställare för Luzette är Svenska Brasserier. PG Nilsson och Jonas Bohlin tog emot Guldstolen på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm.

Juryn bestod av:
JuryGunilla Allard, arkitekt SIR/MSA
Helena Allard, arkitekt I MSA
Anna Wallerstedt Öberg, arkitekt SIR/MSA
Karin Johansson, konstnär
Daniel Golling, journalist
Sekreterare: Ina Flygare
Av: Annika Rådlund 
Foto: Anders Thessing