Love Lidström utsedd till Årets Kockelev 2024
17 Maj 2024
Årets Kockelev är en av de största satsningarna som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang och kreativitet i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets Kock vill genom tävlingen främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.
– Årets Kockelev är något av det roligaste som händer varje år. Tävlingen finns till för att främja återväxten i branschen och skapa ett intresse hos framtidens kockar. Det är alltid inspirerande att lyssna på elevernas funderingar att få vara en del av deras resa ut i arbetslivet, säger Helene Kugelberg, VD på Årets Kock.
Temat för årets råvarukorg var baserat på Årets Rätt 2024 som togs fram av Desirée Jaks tidigare i år och innebar att eleverna skulle skapa en lasagne på svenska repodlade blåmusslor från Scanfjord och Musselfabriken.
Från en jury bestående av några av Sveriges mest meriterande kockar mottog kockeleven Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm utmärkelsen Årets Kockelev 2024 med följande motivering:
”I en final där alla hållit en otroligt hög nivå har vinnaren stuckit ut med sin elegans och sitt sätt att våga ta ut svängarna. Vinnaren har visat en respekt för råvarorna, en stor professionalism i köket och verkligen fått fram musselsmaken på ett spännande sätt. En enhällig jury utser med glädje Love Lidström till vinnare av Årets Kockelev 2024.”
På sin väg till vinsten hade Love Lidström hjälp av sin commis Noel Brandin i köket. På andra plats i tävlingen kom Hannah Lindberg, också från Internationella Hotell- och Restaurangskolan, och på tredje plats kom Aron Jegerhjelm från Wisbygymnasiet i Visby.
– Årets finalister har hållit en väldigt hög nivå och det är otroligt inspirerande att se hur de jobbar i köken och tar sig an uppdragen med entusiasm och nyfikenhet. Alla har jobbat så lugnt och metodiskt och man ser verkligen att nivån höjs år för år, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.
– De här unga kockarna är otroligt duktiga och det märks att de tycker att det är roligt att stå i köket. Nivån hos deltagarna här idag är så hög att jag hoppas att de kommer att tycka att det är lika spännande om 15 år, säger jurymedlemmen Johan Jureskog.
Årets kock Elevfond
Förra året lanserades Årets Kock Elevfond. Fonden är instiftad för att stötta unga kocktalanger i deras utveckling och ge dem en möjlighet att förverkliga sina drömmar, främja återväxten i restaurangbranschen samt arbeta för en mer jämställd, modern och hållbar arbetsplats för kommande generation. Med hjälp av flera generösa donationer har Årets Kock under året haft möjlighet att genomföra flera aktiviteter med syfte att unga aspirerande kockar över hela landet.
– Ett initiativ som vi genomfört i år är att vi har lanserat en digital kunskapskanal där olika personer i branschen sprider kunskap till kockelever över hela Sverige. Och igår genomförde vi vår första krogrunda där finalisterna i Årets Kockelev fick besöka Johan Jureskogs restaurang AG och Klas Lindbergs restaurang Portal för att eleverna skulle få uppleva ett riktigt restaurangbesök och följa med in bakom kulisserna, säger Helene Kugelberg.
Finalister i Årets Kockelev 2024:
Jury Årets Kockelev 2024:
Metodjury:
Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock AB tillsammans med kocken Ulrika Brydling.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock
17 Maj 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: