Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Loppisfynd blev nytt mötesrum

 
Loppisfynd blev nytt mötesrumFoto: Mikael Broberg Radar satsar på återbruk ända in i konferensrummen. Numera hålls alla möten i tidstypiska rum från elegant 50-tal till blänkande 80-tal. Varenda pinal är inköpt på loppis eller auktion.

På Radars kontor i Göteborg finns inga konferensrum med halvlyckade namn som Frysen och Ugnen. Här får medarbetarna välja vilken tidsepok de känner för inför varje möte. De kan konferera i ett färgstarkt 60-tal eller ett hemvävt 70-tal. Vill de diskutera planritningar vid ett rustikt furubord eller i en färgstark Verner Pantonstol?

– Radar vill ju vara en förebild när det gäller hållbarhet. När jag fick uppdraget att skapa nya mötesrum tyckte jag att det skulle vara tydligt även på kontoret, säger Sophia Thurfjell, designer och medarbetare på Radar.

Tidstypisk design

Vad kan vara mer hållbart än att använda det som redan finns, resonerade Sophia. Eftersom hon tycker om att arbeta konceptuellt – och kan sin designhistoria – fick hon idén till de annorlunda konferensrummen. Genom att inreda dem med tidstypisk design från fyra svunna epoker skulle återbruk vara en självklarhet och rummen skulle aldrig bli omoderna.

– Ett stort miljötänk har funnits med hela vägen. Ambitionen har varit att möblerna skulle köpas begagnade och gärna vara producerade under rätt årtionde, säger hon.

Det tog sin lilla tid. Sophia visste vad hon var ute efter från varje årtionde, men det gällde att hitta alla detaljerna. Plaststolarna från designduon Eames från 40-talet fanns redan i Radars ägo så de fick bli utgångspunkten till kontorets gemensamma materielrum. Eftersom väggar och golv behövde rustas upp valde hon tapeter av gamla sockerrör och på golvet i stora delar på konferensplanet en matta av uttjänta fiskgarn.

Därefter la Sophia krut på de mindre konferensrummen som bland annat används för kundmöten. Hon dammsög auktionssajter och begagnatmarknader för att hitta möbler och prydnadsföremål som representerade de olika tidsåldrarna.

Ett krux blev att hitta flera likadana stolar till vare rum.
– Stolarna i 50-talsrummet fick jag pussla ihop. Sex av dem, köpte jag från Danmark, bordet och de två andra såldes av en antikvitetsaffär i Laxå, berättar hon.

Nostalgiska möten

Sophia har inte bara letat efter möbler. Meningen är att det specifika årtiondet ska genomsyra hela atmosfären i varje rum. Även valet av mattor, dessa är dock inte återbrukare, känns igen från de olika designepokerna, liksom växter, keramik och dekoration på väggarna.

– Jag hittade ett snyggt furubord på Blocket som säljarens kompis hade tillverkat som ett gesällprov på 70-talet, det svåra var att hitta ett som matchade det i bredd och höjd. Eftersom det var till 70-talsrummet så var det inte så noga, men till slut lyckades jag, säger Sophia.

De flesta som besöker Radars kontor i Göteborg översköljs av igenkänning. Barndomsminnen väcks till liv av det rejäla furumöblemanget från 70-talet eller 60-talets popkonst och plast. Andra suckar av nostalgi över glasbordet och golvlampan Gustav från 80-talet.

– Min tanke var att göra mötena lite roligare. Rummen fungerar som naturliga samtalsämnen, samtidigt som man kan lära sig något om de olika epokerna. Och är det så att vi tröttnar på något, så är det bara att skänka eller sälja det vidare säger Sophia Thurfjell.

 

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer