Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar

 
Löneskillnaderna mellan  män och kvinnor minskarLO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson gläds av att kvinnors löner nu ökar mer än männens. Foto: Getty images och LO. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar för första gången på nästan tio år. Även om skillnaderna mellan män och kvinnors löner fortfarande är stora. Det visar LO:s årliga lönerapport.

För första gången sedan 2007-2008 ökade lönerna mer för kvinnor än för män år 2015-2016.

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är därför glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Enligt Torbjörn Johansson är det bland annat hårt arbete av LO och förbunden som ligger bakom förändringen.

– Det här är bland annat ett resultat av ett enträget jobb när det gäller avtals- och opinionsarbete. För den svenska lönebildningens framtid är det viktigt att vi lyckas få mer jämställda löner genom breda överenskommelser på arbetsmarknaden.

Men det är fortsatt stor skillnad mellan män och kvinnors löner. Fortfarande tjänar män i genomsnitt 4500 kronor mer än kvinnor. Rapporten visar också att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har legat stilla de senaste åren och att trenden där tjänstemännen drar ifrån är bruten. LO:s målsättning är dock att löneskillnaderna ska minska.
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Anmäl dig här!