Lokalproducerat på Birkas nya skidkryssningsmeny
10 Feb 2019
Premiären för Birkas omtalade skidkryssning, SkiCruise, närmar sig. Nu är menyerna för tvådygnskryssningen klara, och Birka satsar på lokalproducerade råvaror från Sundsvall med omnejd. Bland annat får resenärerna njuta av trumpetsvamp från Ånge, fjällröding från Landö och lingonglass från Njurunda.
- Jag är tacksam över det stora intresse och fina engagemang som vi har fått från lokala leverantörer om att vara med. Det är inte helt lätt att producera sådana mängder som vi behöver. Våra köksmästare Glenn Högback och Christian Johansson har med stor kreativitet och häftiga råvaror satt ihop en välbalanserad meny som jag är stolt över att få presentera för våra gäster ombord, säger Sofia Juniwik, upplevelseproducent Birka Cruises.
Birka SkiCruise är en av årets nyheter från Birka Cruises, och en fortsättning på satsningen med kryssningar till norra Sverige.
Under kryssningen tillbringas en dag i och kring Sundsvall, där Birka Cruises lägger till på morgonen den 16 februari. På resmålet erbjuds flera utflykter, bland annat utförsåkning i Sundsvall samt Hassela Ski Resort, curlingskola, att lära sig åka skidor som Charlotte Kalla, pimpelfiske och snöskovandring.
Ombord avnjuts världens första flytande After Ski med det populära coverbandet Smalare än Thord, föreläsningar, spa, sol och bad och dans.
Följande råvaror i SkiCruise-menyn är lokalproducerade:
Granskottsolja, granskottssalt, granölssenap och trumpetsvamp från Skogens Sköna Gröna i Ånge
Fjällröding från Landö
Kallrökt lax från Sillmans Rökeri i Njurunda
Lingonglass från Njurunda
Lakritspralin från Kronans i Sundsvall
Menyerna på Birka SkiCruise:
Dag 1:
Förrätt: Norrländsk brynt älgråbiff granskottsmajonnäs, friterad lök, sallad med kapris, picklad trumpetsvamp, syrliga hjortron
Varmrätt: Sotad fjällröding blomkålsterrin, bakade norrländska rotfrukter, smörsås, forellrom, sallad på vinteräpple och selleri
Dessert: Färskostpannacotta med kardemumma, hjortrongazpacho, chokladjord, fluid på vit persika
Dag 2:
Förrätt: Kallrökt lax från Sillmans rökeri, akvavitcréme, cruditè på fänkål, silverlök och dill, gransaltade mandelpotatischips
Varmrätt: Mjukbakad oxfilé tryffelstuvad kål, bordelaisesås, bakad lök, havssaltrostad mandelpotatis, färska örter
Dessert: Lingonglass med honungsrostad havre lakritspralin, saltkolacrème, lingonflakes, maräng
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Birka Cruises
10 Feb 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"