Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Lenins bad och kubanska cigarrer lockar hotellgäster

 
Hotell Gästis med sitt tillhörande Leninbad har sedan länge stuckit ut hakan med ovanliga grepp. Nu har hotellet fått sällskap av nyöppnade Hotell Havanna, som även det drivs av revolutionären och kapitalisten Lasse Diding.

- De båda verksamheterna rullar på för fullt, säger han och tillägger att han har stora planer för framtiden.

 

I slutet av 80-talet fick han möjlighet att ta över Hotell Gästis som vid den tidpunkten var på fallrepet. Med 30 rum som samtliga saknade toalett och bad var det knappast ett hotell som var förstahandsvalet för dem som besökte Varberg.

Lasse Diding drömde istället om att slå igenom som författare och tänkte att hotellrörelsen kunde ge honom en liten men så pass stadig inkomst att han skulle kunna ägna större delen av dagarna åt att skriva.

Nu blev det inte så utan de första trevande försöken till att fräscha upp byggnaden förvandlades snart till en heltidssysselsättning. I dag har antalet rum fördubblats och fått de moderna faciliteter som besökarna förväntar sig. Resultatet har blivit ett personligt hotell där både högt och lågt blandas på ett smakfullt sätt.

Besökarna älskar vad de får se och här finns en stor andel återkommande stammisar bland såväl privatpersoner som dem som reser i tjänsten.

 

Sovjetiskt bad

Det som kanske väcker allra mest uppmärksamhet och munterhet är kopian av Leninbadet, som Lasse Diding stiftade bekantskap med under ett besök i Sovjetunionen 1983.

- Det var fantastiskt att bada där och jag tänkte att det här är något som saknas i Sverige. Så när jag blev hotellägare såg jag till att hotellet fick ett riktigt sovjetiskt bad, säger han och berättar att i själva hotellkonceptet ingår även fri kvällsbuffé där gästerna får äta så mycket de vill.

Under årens lopp har Gästis etablerat sig på den lokala marknaden och detta har gjort att Lasse Diding länge funderat på hur han skulle kunna utöka verksamheten. När han sommaren 2006 fick möjlighet att köpa Rydboholms gamla semesterhem bestämde han sig för att hotellet med Leninbadet skulle få en kubansk motsvarighet.

Nyligen slog hotellet upp portarna efter drygt sju års ombyggnation och trots att man fortfarande är inne på det första verksamhetsåret verkar det som om storsatsningen tycks gå runt.

- Konceptet är lite annorlunda jämfört med Gästis, här ingår till exempel inte kvällsbuffén utan istället har vi en vanlig restaurang med a la carte. På så sätt riktar vi oss mer mot dem som bor i Varberg, vilket har visat sig vara ett lyckokast. Restaurangen går riktigt bra, faktiskt bättre än jag vågat hoppats på, säger Lasse Diding.

 

Fidels cigarrer

Byggnaden är numera ett boutiquehotell med 40 individuellt inredda rum och till det kommer ett flertal mötesplatser, som en cigarrsalong där man kan få avnjuta handrullade kubanska cigarrer, en trendig rombar samt bibliotek. I likhet med på Hotell Gästis finns här även ett spektakulärt bad, men detta är inte tillägnat någon speciell person utan snarare hela Havanna.

- De marockanska kakelplattorna återfinns ofta i stadens golv- och trappuppgångar, säger Lasse Diding som från början inte hade tänkt anlägga ett bad.

Men när ventilationsanläggningen skulle installeras var han tvungen att gräva ut en stor del av trädgården, och då passade han även på att anlägga ett syskonbad till Leninbadet.

Lasse Diding är övertygad om att hans nya satsning kommer att bära frukt och med de preliminära siffrorna i handen är det tydligt att Hotell Havanna i likhet med Gästis visar plusresultat.

 

Ökad konkurrens

Han konstaterar att konkurrensen på den lokala marknaden ökat under de senaste åren, och det gör att marginalerna för rummen minskar.

- Men jag är inte orolig. Varberg växer stadigt, folk flyttar hit och bland annat Södra Cell har investerat fyra miljarder. Det här är en expansiv region och det gör att det ändå ser ljust ut för oss som driver hotell.

På sikt hoppas han kunna sätta spaden i jorden för nya byggprojekt och närmast till hands ligger att bygga ut Hotell Gästis med fler rum.

- Jag är 61 år men har inga som helst planer på att trappa ned. Så länge jag orkar och tycker att det är roligt kommer jag att vidareutveckla de här hotellen, säger Lasse Diding som inte gett upp planerna på att skriva.

- De drömmarna finns kvar, men jag har insett att min personlighet, hela min identitet är att vara hotellägare. Och de båda hotellen har jag format helt efter den jag är, här har aldrig några konsulter varit inblandade, säger han.

 

Leninbadet används flitigt av hotellets gäster. (Foto: Privat) Leninbadet används flitigt av hotellets gäster. (Foto: Privat)

 

Glada miner hos Lasse Diding och Viki Vindis Glada miner hos Lasse Diding och Viki Vindis

 

Namn: Lasse Diding

Ålder: 61 år.

Familj: Två vuxna barn och före detta sambo, som fortfarande jobbar med bägge hotellen.

Gör: Driver två hotell, skriver böcker, håller föreläsningar.

Intressen: Se ovan.

Planer: Bygga ut verksamheten.

Senast lästa bok: Friedrich Engels - kommunist i frack av Tristram Hunt.

Företag: Enskild firma med cirka 50 miljoner kronor i omsättning.

 

Hotell Gästis Hotell Gästis

 

Antal rum: 67

Antal anställda: 20

Adress: Borgmästaregatan 1, Varberg

 

Hotell Havanna Hotell Havanna

 

Hotell Havanna

 Antal rum: 40

Antal anställda: 15

Adress: Krabbes väg 4, Varberg

 

Sofie Andersson Lundqvist får hjälp med att få fyr på en handrullad kubansk cigarr. Sofie Andersson Lundqvist får hjälp med att få fyr på en handrullad kubansk cigarr.

Text: Peter Fredriksson Foto: Stefan Fredriksson
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer