Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Lättade restriktioner avspeglar sig på hotell- och restaurangnäringen

 
Lättade restriktioner avspeglar sig på hotell- och restaurangnäringenOmsättningen inom restaurang- & hotellsektorn har ökat med 20 procent under den senaste veckan. Att Sverige lättade på sina coronarestriktioner den 1 juni börjar nu synas i Swedbanks kortstatistik. Framför allt märks det i omsättningen för hotell- och restaurangsektorn.

Konsumtionen i Sverige ökade under förra veckan med 12 procent jämfört med motsvarande vecka 2020, och jämfört med motsvarande vecka 2019 var den 1,3 procent högre. Det visar statistik för veckan som avslutades 5 juni. Statistiken tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Omsättningen inom restaurang- & hotellsektorn ökade med 20 procent senaste veckan jämfört med veckan före, vilket är betydligt mer än samma period i fjol och 2019.

- Det verkar som att lättnaderna har haft en snabb påverkan på konsumtionen. Men även den lägre smittspridningen och det varmare vädret kan ha bidragit, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Omsättningen ökade även för kläder & skor och kollektivtrafiken senaste veckan. När det gäller kläder och skor var ökningen 11 procent jämfört med veckan före. Jämfört med motsvarande vecka i fjol var klädförsäljningen 16,5 procent högre senaste veckan, men den var 12 procent lägre än nivån 2019.

Kollektivtrafiken märkte också av en uppgång och närmar sig nu nivån före pandemin. Omsättningen inom flyg och reseindustrin har också fortsatt att öka något även om nivån alltjämt är långt under det normala.


Av: Annika Rådlund Källa: Swedbank
Foto: Getty Images       
          

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer