Lanserar plastfritt kaffelock av gran och tall
21 Mar 2022
Idén som föddes av Lars och Håkan över en kopp kaffe på Norr Mälarstrand i Stockholm och som först ritades upp på en pappersservett är har nu utvecklats till en produkt som precis har lanserats på marknaden.
- Vi har utvecklat ett miljövänligt lock som sitter inuti muggen. Därmed ökar stabiliteten och hela dryckesupplevelsen blir mycket bättre, säger de. Man dricker från kanten av bägaren istället för locket, slipper bränna sig och det smakar inte plast eller papper. Kaffet smakar precis som i kaffekoppen hemma.
Locket är miljövänligt, 100% återvinningsbart och med en bra funktionalitet. Det görs av biobaserat fibermaterial från svensk råvara, gran och tall. Genom att de tillverkas genom en unik så kallad torrformningsprocess, så ska locket också vara stabilt och hållbart. Lockets design möjliggör 25 procent mindre mängd material i produktionen.
- Vi ser redan idag att det finns en stor marknad för Liplid. Vi har kontakt med stora kedjor som är väldigt intresserade av att köpa locket, säger Jesper Berthold vd på UniCup Scandinavia AB, vilka står bakom Liplid.
Liplid är utvecklat av företaget UniCup Scandinavia AB tillsammans med Linköpings universitet och Research Institute of Sweden (RISE). Locket produceras av PulPac i Göteborg.
Restaurangkedjan Max, som säljer två miljoner kaffekoppar per år, är först ut introducera locket i sina restauranger.
Locket är 100% återvinningsbart och 100% biologiskt nedbrytbart.
Unicup Scandinavia AB vann också kategorin ’Förpackningsmaterial och komponenter’ med locket Liplid i World star packing award. Det är organisationen WPO (World Packaging Organisation) som efter noggrant arbete och ordentlig analys utser världens bästa förpackningar. Bedömningen görs av en jury bestående av 36 experter från lika många länder och priset kommer att delas ut i Milano i maj 2022.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Liplid
21 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.