Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Laktosfria kanelbullar till Kanelbullens dag 4 oktober

 
Laktosfria kanelbullar till Kanelbullens dag 4 oktoberSaftiga kanelbullar bakade med kvarg Den 4:e oktober är det Kanelbullens dag. Här är ett recept på supergoda kanelbullerecept bakat på kvarg, vilket gör bullarna saftigare än vanligt. Receptet är framtaget av  bakboksförfattaren Alisa Bandell. 

Kanelbullen kanse är Sveriges mest älskade bakverk. Kanelbullens dag initierades 1999 av Hembakningsrådet, och den infaller varje år den 4 oktober. Servera nybakta bullar  tillsammans med kaffe eller ett glas kall mjölk.

Cirka 30 bullar
Deg:100 g Valio Eila laktosfritt smör
4 dl Valio Eila laktosfri mjölkdryck
50 g jäst
2 dl Valio laktosfri kvarg vanilj
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 msk mald kardemumma
14 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jäst i enstor bunke eller köksmaskin. Tillsätt den varma mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
Rör ner vaniljkvarg, strösocker, salt och mald kardemumma. Tillsätt mjölet lite i tagetoch arbeta för hand till en smidig deg under cirka 10 minuter (eller i cirka 5 minuter i enköksmaskin).
Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Fyllning:
200 g rumsvarmt Valio Eila laktosfritt smör
200 g mandelmassa
2 ½ msk kanel
Vispa ihop smör, mandelmassa och kanel till en slät kräm.Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen på mitten. Kavla ut ena degbiten rektangulärt tills den är cirka 5 mm tjock. Bred på hälften av fyllningen. Rulla ihopdegplattan från båda långsidorna så att de möts på mitten. Skiva 2–3 cm tjocka bitar och lägg bullarna på en plåt. Kläm ihop dem längst ner så att de ser ut som hjärtan. Upprepamed den andra degbiten.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Pensla:
1 ägg
Pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö på pärlsocker.Grädda i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

Källa: Valio

Taggar

Baka Bakverk Recept