Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Lakrits, blåbär och ingefära & limeskorpor till mors dag

 
  • Surdegsskorpor med goda smaker till Mors dag

    Surdegsskorpor med goda smaker till Mors dag

  • Surdegsskorpor med lakrits

    Surdegsskorpor med lakrits

  • Surdegsskorpor med blåbär

    Surdegsskorpor med blåbär

  • Surdegsskorpor med lime & ingefära

    Surdegsskorpor med lime & ingefära

Föregående
Nästa
 
 

Det finns 2,8 miljoner mammor i Sverige och förhoppningsvis blir många av dem utbjuden på fika på Mors dag, så ladda upp med godsaker inför helgen. Här är tre goda recept på skorpor: söta med blåbär, salt med lakrits och syrligt med lime- & ingefära.


Surdegsskorpor med lakrits


Ingredienser (ca 100 skorpor)
- ½ pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special
- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet
- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg- 2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom

Smaksättning
- 245 g mandelmassa
- 70 ml vatten
-3,5 msk lakritspulver
- 1 st 150 g påse lakritsgodisar med pulver

Topping

- 2,6 dl strösocker
- 2 msk lakritspulver
- 1 ägg

Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Blanda ihop mandelmassa löst med vatten och 2 msk lakritspulver.
4. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Kavla ut varje del till en rektangel cirka20x35 cm och bred ut fyllningen. Mortla 1 påse lakritsgodisar, blanda med 1,5 msklakritspulver och strö över fyllningen. Rulla ihop degarna till långa rullar och lyft över tillplåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö topping över alla längder.6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.

Surdegsskorpor med blåbär 

Ingredienser (cirka 100 skorpor)
- ½ pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special
- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet
- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg
- 2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom

Smaksättning
- 3,5 msk blåbärspulver
- Cirka 2 dl torkade blåbär

Topping
- 2,6 dl strösocker
- 1 ägg

Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda delarna med blåbärspulver ochtorkade blåbär. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk ellerplast.
4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täcktmed bakduk eller plast.
5. Pensla med uppvispat ägg. Strö på strösocker över hela längden.
6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.

Surdegsskorpor med ingefära & lime
Ingredienser (cirka 100 skorpor)
- ½ pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg-
 2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom

Smaksättning

 -Limezest från 3½ lime
- 1,5 msk malen ingefära

Topping
- 2,6 dl strösocker
- Limezest från 3½ lime
- Cirka 3,5 msk färsk riven ingefära
- 1 ägg

Gör så här:

1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda varje del med limezest och maleningefära. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.
4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täcktmed bakduk eller plast.
5. Blanda strösocker med limezest och riven ingefära. Om ingefäran är väldigt blöt kan dulägga den på lite papper innan du blandar med sockret. Pensla med uppvispat ägg ochfördela topping över alla längder.
6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.

Källa: Kronjäst

Taggar

Lakrits Recept

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer