Laga mat till många - recept av Alexander Sjögren
11 Jul 2019

Alexander Sjögren har tävlat i Årets Kock flera gånger och har tagit brons i tävlingen både 2008 och 2009. 2017 var han Sveriges representant i Bocuse d’Or där han kom trea i EM och gick vidare till VM.
Helbakad rödspätta med sotad citron, nypotatis i gräddressing med färsk lök
och grön sparris.
4 personer
Ingredienser:
- 1 hel urtagen plattfisk, till exempel rödspätta eller slätvar cirka 800-1000g
- 2 msk smör
- 2 citroner
- 1 kg färskpotatis
- 1 knippe vårlök
- 250 g grön sparris
- 2 dl grädde
- 50 g färsk dill
- salt & nymald svartpeppar
Gör såhär:
Smöra och salta en form eller plåt som är tillräckligt stor för att fisken ska kunna ligga platt. Lägg i fisken och toppa med resterande smör och salt. Baka i ugnen på 180°C i cirka 20 minuter, använd helst termometer (45°c innertemperatur är lagom). Om du inte har en termometer kan du sticka en tunn kniv eller potatissticka igenom hela fisken på det tjockaste stället. Är det ej ett segt motstånd är fisken klar.
Tvätta potatisen och koka mjuk i saltat vatten med dillstjälkarna (topparna sparas till salladen). Skiva sparrisen och vårlöken tunt med kniv och blanda upp med potatisen efter den är kokt och avhälld. Häll grädden i en skål och salta och peppra efter smak, rör sedan försiktigt ner saften av en citron och låt stå i 5-10 minuter tills grädden tjocknat av syran. Vänd ner potatisblandningen i grädden och toppa med dilltopparna. Dela citronen som är kvar i 2 delar och lägg på varm stek- eller grillpanna och låt bli mörkt karamelliserad på snittytan, dela sedan i 4 bitar.
Servera fisken hel med citronklyftorna runt om på ett fat och potatissalladen bredvid. Dra ett extra drag över med nymald svartpeppar och ett par fina saltkorn uppe på fisken.
Om Årets Kock
Årets Kock är SM i professionell matlagning. Finalen hålls 12-13 september i Annexet Stockholm, då blir åtta finalister en vinnare - Årets Kock 2019.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock
4 personer
Ingredienser:
- 1 hel urtagen plattfisk, till exempel rödspätta eller slätvar cirka 800-1000g
- 2 msk smör
- 2 citroner
- 1 kg färskpotatis
- 1 knippe vårlök
- 250 g grön sparris
- 2 dl grädde
- 50 g färsk dill
- salt & nymald svartpeppar
Gör såhär:
Smöra och salta en form eller plåt som är tillräckligt stor för att fisken ska kunna ligga platt. Lägg i fisken och toppa med resterande smör och salt. Baka i ugnen på 180°C i cirka 20 minuter, använd helst termometer (45°c innertemperatur är lagom). Om du inte har en termometer kan du sticka en tunn kniv eller potatissticka igenom hela fisken på det tjockaste stället. Är det ej ett segt motstånd är fisken klar.
Tvätta potatisen och koka mjuk i saltat vatten med dillstjälkarna (topparna sparas till salladen). Skiva sparrisen och vårlöken tunt med kniv och blanda upp med potatisen efter den är kokt och avhälld. Häll grädden i en skål och salta och peppra efter smak, rör sedan försiktigt ner saften av en citron och låt stå i 5-10 minuter tills grädden tjocknat av syran. Vänd ner potatisblandningen i grädden och toppa med dilltopparna. Dela citronen som är kvar i 2 delar och lägg på varm stek- eller grillpanna och låt bli mörkt karamelliserad på snittytan, dela sedan i 4 bitar.
Servera fisken hel med citronklyftorna runt om på ett fat och potatissalladen bredvid. Dra ett extra drag över med nymald svartpeppar och ett par fina saltkorn uppe på fisken.
Om Årets Kock
Årets Kock är SM i professionell matlagning. Finalen hålls 12-13 september i Annexet Stockholm, då blir åtta finalister en vinnare - Årets Kock 2019.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock
11 Jul 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”
-
McDonald’s Sverige lanserar burgare av 100% växtkött
"Det här är ett spännande test av en riktigt god burgare"