Laga mat till många - recept av Alexander Sjögren
11 Jul 2019
Alexander Sjögren har tävlat i Årets Kock flera gånger och har tagit brons i tävlingen både 2008 och 2009. 2017 var han Sveriges representant i Bocuse d’Or där han kom trea i EM och gick vidare till VM.
4 personer
Ingredienser:
- 1 hel urtagen plattfisk, till exempel rödspätta eller slätvar cirka 800-1000g
- 2 msk smör
- 2 citroner
- 1 kg färskpotatis
- 1 knippe vårlök
- 250 g grön sparris
- 2 dl grädde
- 50 g färsk dill
- salt & nymald svartpeppar
Gör såhär:
Smöra och salta en form eller plåt som är tillräckligt stor för att fisken ska kunna ligga platt. Lägg i fisken och toppa med resterande smör och salt. Baka i ugnen på 180°C i cirka 20 minuter, använd helst termometer (45°c innertemperatur är lagom). Om du inte har en termometer kan du sticka en tunn kniv eller potatissticka igenom hela fisken på det tjockaste stället. Är det ej ett segt motstånd är fisken klar.
Tvätta potatisen och koka mjuk i saltat vatten med dillstjälkarna (topparna sparas till salladen). Skiva sparrisen och vårlöken tunt med kniv och blanda upp med potatisen efter den är kokt och avhälld. Häll grädden i en skål och salta och peppra efter smak, rör sedan försiktigt ner saften av en citron och låt stå i 5-10 minuter tills grädden tjocknat av syran. Vänd ner potatisblandningen i grädden och toppa med dilltopparna. Dela citronen som är kvar i 2 delar och lägg på varm stek- eller grillpanna och låt bli mörkt karamelliserad på snittytan, dela sedan i 4 bitar.
Servera fisken hel med citronklyftorna runt om på ett fat och potatissalladen bredvid. Dra ett extra drag över med nymald svartpeppar och ett par fina saltkorn uppe på fisken.
Om Årets Kock
Årets Kock är SM i professionell matlagning. Finalen hålls 12-13 september i Annexet Stockholm, då blir åtta finalister en vinnare - Årets Kock 2019.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock
11 Jul 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"