Korvkartan 2024: Poliserna äter korv oftast - men byggarbetarna äter mest
27 Nov 2024
Svenska byggarbetare äter mest korv av alla yrken – hela 73 korvar i snitt per år, att jämföra med riksgenomsnittet på 47 korvar. Poliskåren landar på en andraplats vad gäller mängden korv, med 63 korvar per år i snitt. Däremot kammar de hem förstaplatsen när det gäller frekvens, där hela 84 procent av poliserna uppger att de äter korv minst en gång per månad. Detta är den klart högsta siffran av alla yrken, att jämföra med riksgenomsnittet som är 64 procent för en korv per månad.
I andra änden av skalan hittar vi socionomerna. I denna yrkesgrupp är det bara 55 procent som äter korv minst en gång i månaden och konsumtionen är blygsamma 39 korvar i snitt per år. Endast hotell- och restauranganställda äter färre korvar, 38 per år, men de som äter gör det oftare - 69 procent äter minst en gång per månad.
- Som en av landets största korvförsäljare vet vi att korv går hem i alla läger. Våra kunder är ju på väg, så det är inte helt förvånande att det är just yrken som rör på sig mer på vägarna som toppar den här listan. De behöver snabb, pålitlig och god mat längs vägen – och där är korven perfekt, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.
När det kommer till val av korv visar undersökningen en rad skillnader mellan de olika yrkena. Sjukvårdspersonalen dissar bland annat svenskarnas favoritkorv, chorizon, då enbart 27 procent har uppgett denna som sin favoritkorv. Psykologerna verkar föredra lammkorven mer än andra då hela 39 procent har denna som sin favorit, vilket är klart över snittet (16 %). Den vegetariska korven är en vattendelare bland olika yrken, inom reklam och PR är det flest som har denna som favorit (15 %), medan noll procent av poliserna och byggarbetarna har uppgett denna som sin favorit.
Topp fem korvätande yrken
Byggarbetare – 73 korvar per år
Utvald statistik från undersökningen
Yrkeschaufförer gillar verkligen Bostongurka. Hela 23 procent har det som viktigaste tillbehöret till korven, att jämföra med riksgenomsnittet på 13 procnet.
27 Nov 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: