Konditorlandslaget bäst i Europa med EM-guld!
11 Jun 2018

Under tävlingen, totalt 5, timmar har laget producerat två glasstårtor med frukt, 10 tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.
Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket gick igen i både smaker och formspråk.
Glasstårtan ”Midnight sun” är inspirerad av den svenska naturen och soldränkta smaker från södra Sverige. Hallonglass, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg – allt i ljusa och eleganta färger.
Konditorlandslagets tallriksdessert har prägel av vilda bär från skogen. Här står norra Sverige i fokus med skogen, fälten, färgerna och estetiken. Desserten blandar fräschören av vilda bär tillsammans med en rik chokladsmak. Åkerbär, hallon och björnbär framträder, insvept i silkeslens guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie. Allt toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.
Skulpturen
Här hade laget tagit ett ovanligt grepp. Två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, sammanfogades till en helhet – naturligtvis Mother Nature själv! Med tydliga attribut från den svenska naturen. Här fanns svampar, blommor, mossa, skogsfåglar, den mäktiga ekoxen och annan grönska. Och mitt i allt var Mother Nature framställd som ett mystiskt skogsväsen.
-Det här känns fantastiskt, säger Jessica Sandberg, tävlande. Vi la ribban medvetet högt och det höll hela vägen. Vi har jobbat stenhårt med smakerna och jag tycker att de verkligen satt idag. Vårt lite annorlunda grepp med skulpturerna tror jag också bidrog.
-Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand, tävlande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.
-Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom, och utan allt stöd från sponsorer och branschorganisation skulle det här inte vara möjligt.
Tony Olsson, också lagledare, håller med:
-Idag lyckades vi med allt, helt galet och oerhört skönt!
De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.
-Än en gång har våra duktiga konditorer visat att svenskt yrkes- och hantverkskunnande är bland de bästa i världen. Idag utmärkte sig verkligen laget och de spektakulära skulpturerna gav ett sus i arenan vid presentationen, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Nu ser vi fram emot att få åka till Lyon i januari nästa år.
Resultat:
1,Sverige
2. Belgien
3. Schweiz
Wild card: Polen
Specialpriser:
Bästa hållbarhet, Turkiet
Bästa socker, Polen
Bästa choklad, Ryssland
Svenska Konditorlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK.
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget .
Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges Bagare och konditorer
11 Jun 2018

Verksamheter till försäljning
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Många heta bidrag i årets pepparkakshustävling
Greta Thunberg , ett brinnande Notre-Dame, Kama Sutra-bok, dansgolv, kaffepannor, Paradise Hotel, stekpanna med ägg och ett hus som skrivits ut med 3D-skrivare.
-
På iskallt uppdrag för fjärde gången
Landskapsarkitekterna utformade en av sviterna på Icehotel 365.
-
Hotell Kristina vann ekoutmaningen
Kammade hem priset för andra året i rad
-
Hotell Stenungsbaden Yacht Club samlar in julklappar
Och för varje julklapp doneras 10 kr till välgörenhet
-
Konditorn Roy Fares är Indiskas julprofil
I år satsar man på "En godare jul med Roy Fares”
-
O´Learys ska höja matupplevelsen på restaurangerna
Det nya matkonceptet kommer finnas på samtliga O’Learys-restauranger från och med december
-
Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske
"Den rymmer 185 recept för alla smakpreferenser"