Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kolsvart Inlandspilsner

 
Kolsvart InlandspilsnerMariestads Inladspilsner framtagen av bryggmästaren Richard Bengtsson På den svenska Inlandsbanan fann bryggmästare Richard Bengtsson inspiration till MariestadsKolsvarta Inlandspilsner, hans egen variant på en av världens äldsta ölstilar. 

Bland ånga, Storstup och svart kol letade Richard inspiration till sin version av Schwarzbier, ett av de äldsta ölen man känner till. Redan för 2800 år sedan drack man Schwarzbier i sydöstra Tyskland. Färgen kommer frånhårt rostad malt och ska vara svart som kol. Samma färg som en stout, men där slutarliknelsen, istället har stilen kallats Schwarzbier ”en svart pilsner”.

– Min variant har inslag av kaffe och lakrits. Humlen är Magnum, Perle och Tettnanger

Den stora smakresan

Sedan årsskiftet är Mariestads Export Systembolagets mest sålda öl och tidigare har Mariestads inspirerande smakresor gått med kanalbåt på Göta Kanal och Ostindiefarare längs Sveriges västkust till Hong Kong. När det nu var dags för tredje året har resan gått med ett av Sveriges äldsta fungerande ånglok.

–Det är naturligt för ett öl som Mariestads att befinna sig på ett tåg. Att äta god mat ochnjuta av god öl på en klassisk tågresa i sakta mak när landskapen passerar i revy är välbehag när det är som bäst.

Handplockade stjärnkockar från Föreningen Årets Kock följde med på resan genom det svenska landskapet.
– Man blir lurad av färgen säger Filip Fastén. Den kolsvarta nyansen gör att man tror att den är som en stout, men smaken är frisk och torr, fortsätter Filip som blev Årets Kock 2014 ochsom har fått smaka på en testbutelj.
Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, har även han fått prova.
– Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner är en riktig lagspelare, och passar utmärkt till mustigahöstgrytor, stekt och grillat kött, fortsätter Jimmi.

Utseende: Svart
Doft: Aromatiskt brända toner med inslag av kaffe och lakrits
Smak: En frisk torr smak med maltiga brända toner.
Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt, Blackmalt
Humle: Magnum, Perle och Tettnanger
Bryggning: Mäskning sker under 155 minuter med ett utdraget infusionsförfarande där en rast hålls på100 minuter vid 64 grader för att omvandla så mycket stärkelse som möjligt till förjäsbart socker. Resultatet blir en torr kropp på ölet.Jäsning och lagring: Mariestads Kolsvart Inlandspilsner är en underjäst mörklageröl. Jäsningsperioden inleds med huvudjäsning som varar i sju dygn vid 13 °C. Därefter sker mognaden i lagertank under fyraveckor vid –1 grad celsius.

Riktvärden
Stamvörtstyrka P°: 11
Alkohol vol. %: 4,8
Restsockerhalt vikt %: 2
Färg: 93
Humlebeska EBU: 30
Bryggmästare: Richard Bengtsson 

Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner kommer att finnas i en specialupplaga på 2000 st. De ärpå 75 cl styck och har för hand etiketterats och signerats av bryggmästaren. Den 1 decembersläpps de på Systembolagets beställningssortiment.


Se Den stora smakresan här.


Av: Annika Rådlund
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer