Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

KOKA blev Årets krog 2014

 
Vid Restauranggalan på Cirkus i Stockholm i går kväll så korades Sveriges Bästa Restaurang.

Motiveringen löd:
-Restaurangens kök och matsal sprider ett ljus över hela landet. Gästen är i centrum och menyn byggs på regionala råvaror. Ett vägval gjordes för att hålla kvar ambition och kvalité. En pånyttfödelse har ägt rum som manar till eftertanke.
Årets Krog är. Koka i Göteborg

Måndagen den 3 november så samlades Sveriges förenade restaurangelit på en fantastisk gala på Cirkus. Restauranggalan är en årligen återkommande gala där  RS (Restaurang & Storkök) tillsammans med en  jury delar ut priser till restauranger, leverantörer och personer som berett extra mycket för branschen under det gångna året.

- Vi är enormt stolta och hedrade över att få ta mot det här priset, säger Björn Persson. Det var som ni kanske förstår ingen självklarhet att stänga ner en restaurang som Kock & Vin. Vi förstod såklart att vi måste lämna från oss stjärnan i Guide Michelin och topplatser i diverse andra guider. Men alternativet var att vi inte skulle kunna vara lika drivande och nyskapande längre och det var inte heller ett särskilt bra alternativ. På något vis så kändes det gamla arbetssättet som en rest från gamla tider när kyparen skulle stå och bocka och buga vid bordet och vara en del av en gammal pjäs om herrskap och tjänstefolk. Det kändes helt enkelt inte så fräscht. Det är därför extra roligt att vi nu redan 6 månader efter vi öppnade Koka fått ta mot priset för Årets Krog. Lyckan är fullständig och nu hoppas vi verkligen att alla skall få upp ögonen på allvar för den Moderna Västsvenska Gastronomin som vi står för.

KOKA blev Årets Krog 2014 KOKA blev Årets Krog 2014

Dessa vann i övriga kategorier:Årets Hälsokoncept - Kalf & Hansen, Stockholm

Juryns motivering:
Aptiten ökar när man kliver in genom dörren. Hälsan gynnas av vällagad mat, tillredd på ekologiska råvaror som följer årstiden och har nordisk karaktär.
Här sitter man gärna tätt och blir mätt, glad och tacksam.

Årets Innovatör - Mathias Dahlberg

Juryns motivering:
Med känsla för affärsmässighet, nyskapande kök och kreativa måltider av högsta kvalitet har denna innovatör nått ut till gästerna och branschen på ett sätt som saknar motstycke.

Årets Barkoncept -  Tweed, Stockholm

Juryns motivering:

När ingen trodde att det kunde bli bättre, lade personalen in en ny växel och växte ytterligare. Med hög servicenivå och brinnande intresse för allt som kan bjudas i ett glas, får gästerna en fulländad helkväll i baren. Här finns konsekvens, innovation och tradition. Vinnaren ger  renässans åt barlivets och dryckeskonstens sociala och kulturella dimensioner.

Årets Smaksättare - Lux Dag för Dag, Stockholm

Juryns motivering:
Här finns en helhetssyn på både människa och miljö, dessutom smak för livets goda ur många aspekter. Menyn erbjuder kulinariska och  kulturella upplevelser med lokal utgångspunkt i ett hållbart perspektiv.

 

Årets Framtidslöfte - Maya Samuelsson

Juryns motivering:
Med aldrig sinande energi och bestämd målmedvetenhet har denna kandidat intagit tävlingsarenorna. Disciplinen och siktet är
ställda mot stjärnorna i en vandring från klarhet till klarhet.
Årets Klassiker - Stadshuskällaren, Stockholm

Juryns motivering:

Utan Årets Klassiker  – en trappa ner – skulle stadens silhuett stå sig slätt. Som ringar på vattnet sprids härifrån ryktbarheten om det svenska kökets toppklass och världen häpnar över den kulinariska konsten när det bjuds till festernas fest.

Årets Krogmiljö är Printz i Stockholm

Juryns motivering:
I en unik och nyskapande miljö, står råvaran och det närproducerade i centrum. Folklig mat och dryck har tagits till nya nivåer. Här finns enkelhet och snabbhet men också elegans och förfining. Oavsett plånbok, tid, vardag eller fest, så finns här en välkomnande miljö som passar många.

 

Årets Hållbara krog - Jazzköket, Östersund

Juryns motivering:
Här finns en helhetssyn på både människa och miljö, dessutom smak för livets goda ur många aspekter. Menyn erbjuder kulinariska och kulturella upplevelser med lokal utgångspunkt i ett hållbart perspektiv.

Årets Sommelier - Patrik Strömsten

Juryns motivering:
Högst imponerande. Högst informerande. Högst initierad. Vinnaren förenar frihet med finess och sprider njutning kring mat och dryck. Årets sommelier höjer sig över mängden och drar sig inte för att slå upp på toppen.

Årets Leverantör - Skånemejerier

Juryns motivering:
Med fokus på det professionella köket har leverantören nått stora framgångar på marknaden. Långsiktiga relationer och hållbarhet är prioriterade områden för detta företag med rötter i södra Sverige.

Årets Matsalsteam -  Upper House, Göteborg

Juryns motivering:
Ambitionen med matsalsarbetet är hög, tydlig och konsekvent. Det handlar inte bara om en gäst, inte heller om en medarbetare. Det handlar om att alla gäster får uppmärksamhet och service av hela matsalsteamet på högsta klass.

 

Årets Krögare - Malin Söderström

Juryns motivering:

Årets krögare tvekar inte att anta utmaningar och genomföra dem med hjärta och
professionalitet. Här framträder förmågan att möta en hög gästgenomströming med
hög kvalitet på mat och service, som är en inspiration för alla i branschen. Årets krögare bidrar även till att sprida svensk gastronomi inom och utom landets gränser.

 
Årets Krog - Koka, Göteborg

Juryns motivering:
Restaurangens kök och matsal sprider ett ljus över hela landet. Gästen är i centrum och menyn byggs på regionala råvaror. Ett vägval gjordes för att hålla
kvar ambition och kvalité. En pånyttfödelse har ägt rum som manar till eftertanke.

 

RS Hederspris - Monica Sander

Juryns motivering:

Att utveckla gastronomin i Sverige har inte bara varit ett jobb för årets hederspristagare - det har under lång tid varit en livsgärning. Hon har inspirerat till utvecklingen framåt med entusiasm och ett stort engagemang. Detta förhållningssätt har givit vår bransch ett ovärderligt stöd och uppmuntran till att utveckla svensk gastronomi till den position där den befinner sig idag! .

Taggar

Nyheter Restaurang