Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Junibackens restaurang KRAV-certifierad

 
Junibackens restaurang KRAV-certifieradRestaurangen inne på Junibacken i Stockholm är nu Krav-certifierad. Nu är restaurangen på Junibacken i Stockholm KRAV-certifierad. Både bakverk, pannkakor, köttbullar och kaffe är numera ekologiskt.

Att laga mat med bra råvaror som gärna är KRAV-märkta och ekologiska är något som är helt naturligt för Johanna Nystedt, köksmästare på Junibacken.

– Vårt mål är att vara en medveten och hållbar restaurang. Vi vill värna om vår planet och bevara värdefulla naturmiljöer, både levande jordbrukslandskap och ett rikt vattenliv. Vi vill kunna glädja och mätta människor, stora som små, idag men också i framtiden, säger hon.

Junibacken är ett barnkulturhus på Djurgården i Stockholm vars främsta mål är att väcka barns lust till läsning. Här får barn och vuxna tillsammans gå in i barnböckernas värld och ta läslusten med sig hem. Junibacken har KRAV-certifierat sin restaurang på nivå ett. Minst 15 av de råvaror och produkter som köps in ska därmed vara godkända enligt KRAVs regler.

Till en början har Junibacken fokuserat på att baka med KRAV-märkta och ekologiska råvaror. Även kaffet och en stor del av dryckerna är KRAV-märkta och de pannkakor och köttbullar som serveras är ekologiska. Ambitionen är att hela tiden öka andelen KRAV-märkt och ekologiskt.

KRAV-certifieringen är ett verktyg för att komma vidare i hållbarhetsarbetet och visa upp det för besökarna, berättar restaurangchef Malin Olofsson.

– Många vet vad KRAV är, det är lätt att förmedla till kunderna. Genom certifieringen fick vi också möjlighet att lära oss mer om ekologisk mat och utbilda alla som jobbar här.

Totalt finns mer än 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel


Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.


Junibacken
Junibacken är ett upplevelsehus, med fokus på barnlitteratur, på Djurgården i Stockholm, invigt den 8 juni 1996. Området har fått sitt namn efter den fiktiva gård som Astrid Lindgrens barnboksfigur Madicken bodde.


Av: Annika Rådlund Källa: Krav
Foto: Junibacken

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer