Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Julcocktails av Sveriges bästa bartender

 
  • Johan Evers blandar julcocktails

    Johan Evers blandar julcocktails

  • Juldrinkar med Ron Zacapa.

    Juldrinkar med Ron Zacapa.

  • Kokos är en av smakerna som hör julen till och som passar bra ihop med rom.

    Kokos är en av smakerna som hör julen till och som passar bra ihop med rom.

Föregående
Nästa
 
härliga julcocktails signerad en av världens bästa bartenders. Johan Evers, som kröntes till en av världens bästa bartenders i höstas, delar nu med sig av sina exklusiva recept till stämningsfulla cocktails som hjälper dig ringa in årets mysigaste högtid.

-        Julen är min absoluta favorithögtid. Varje år firar jag med hela familjen uppe i Norrland hos mina föräldrar. Vi lagar mat i tre dagar, äter och dricker gott, delar historier, spelar spel, promenerar och bara umgås tillsammans. Jag älskar atmosfären som julen för med sig. Kylan, snön, doften av gran, alla juldekorationer som pryder hus och städer. För mig är det en magisk tid, säger Johan Everss
 
-        Julen har så många smaker och dofter som är individuella för alla. För mig är en del av julens smaker torkad frukt, mörk öl, portvin, gelé och doften av gran. Våga testa något nytt och smaksätt din mumma med några droppar rom, portvin och ingefära, säger Johan Evers.


Glögg
(116 gram alkohol)

Du behöver: 
·       300 ml Zacapa 23y
·       100 ml Sandeman’s Invalid Port
·       80 ml Falernum
·       Kanel
·       Russin
Falernum: Blanda 2 dl rom, limeskal, 3 dl sockerlag och kryddnejlika, blanda och sila sedan av.
1.     Häll samtliga ingredienser i en kastrull och värm upp på låg värme.
2.     Servera med riven kanel på toppen.

Dark & Stormy
(14 gram alkohol)

Du behöver:
·       40 ml Zacapa Negra
·       En skvätt Lagavulin 16
·       80 ml Ingefärssoda
       En sifon eller Sodastreamer

 Ingefärssoda:
 400 ml vatten
 200 ml limejuice
 150 ml ingefärssaft och 50 ml vaniljcordial.
Häll i ingredienserna i en sifon eller en Sodastreamer och tillsätt kolsyra.

1.     Häll i vatten, limejuice och ingefärssaft och karbonera.
2.     För att skapa din ingefärsdricka: Mixa lika mycket färsk ingefärsjuice som vatten. Blanda i 60 procent socker och 40 procent vatten.
3.     Häll Zacapa i ett glas och addera din karbonerade dricka. Toppa av med is och addera en skvätt Lagavulin.
4.     Garnera med en mintkvist. Färdig att servera!


-        Jultraditioner varierar från norr till söder. Ett stort barndomsminne för mig var doften av äggtoddy och i dag har jag valt att tolka äggtoddyn på mitt vis med Golden Petate. Basen är en mix av en latinamerikansk drink, Horchata (ris, mandlar, kokos och vatten) som blandas med Zacapa, säger Johan Evers.

Golden Petate
(16 gram alkohol

Du behöver:
·       50 ml Zacapa 23
·       60 ml Horchata
       Kakaokross
·       Muskot
·       20 ml Mandelmjölk
       1 Äggula

1.     Tillsätt Zacapa, Horchata, äggula, mandelmjölk och muskot till en shaker.
2.     Torrskaka så ingredienserna blandas ordentligt.
3.     Sila ner i ett kallt glas över krossat is.
4.     Garnera med kokosflingor.


Om Zacapa
Zacapa rom produceras och lagras 2300 meter över havet i det så kallade "Huset ovan molnen", beläget i de guatemalanska bergen. Den låga medeltemperaturen på 17 grader bromsar åldrandet av rommen, medan tunnare luft och lägre atmosfärstryck intensifierar flödet av smaker från lagringsfaten.
Till skillnad från de flesta andra romsorterna som framställs av melass, använder sig Ron Zacapa bara av koncentratet från den första pressningen av sockerrör odlade på Zacapas egen plantage. Koncentratet, även kallat jungfruhonung bidrar med en mjuk och söt smak. Passar i drinckar, att avnjuts bara som den är, eller med en isbit.


 
Av: Annika Rådlund Källa :Zacapa/JohanEvers

Verksamheter till försäljning