Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Järvsös första ski-in ski-out hotell

 
I Järvsö i Hälsingland satsas det stort på turistnäringen nu. Berghotellet som byggs vid det södra skidområdet är Järvsös första hotell i ski-in ski-out läge och det kommer att rymma 270 bäddar och en restaurang med totalt 380 sittplatser.

Vid foten av Järvsöbacken byggs ett sexvåningshotell. Skalet är klart och nu arbetas det för fullt med insidan.
– Det är gamla hotellplaner i ny tappning, det planerades ett hotell här i
slutet av åttiotalet men finanskrisen satte stopp för det. Detaljplaner och annat gjordes då, men på den tiden fanns det inga skidbackar på den södra sidan berget där hotellet nu byggs, förklarar Peter Augustsson som är vd för Järvsöbacken.

I Järvsö finns sedan tidigare vandrarhem, camping, B&B och hotell.
– Vi har inget ski-in ski-out hotell i området och många har efterfrågat
det. Många vill slippa laga mat och ändå bo nära backarna. Det här kommer att attrahera en annan kundgrupp.

Byggnaden kommer förutom hotellet att innehålla ett gästcenter med shop, skiduthyrning och skidskola. Restaurangen kommer att ha en stor uteservering och fönster ut mot skidbackarna och det nya barnområdet.

– Barnbacken kommer att vara upplyst så föräldrarna kan sitta och käka middag medan barnen åker, säger Peter och nickar ut mot backarna.

Anders Bucht som är vd för Järvsö Bergshotell AB kan redan nu ser vilka som kommer att bo på hotellet.
– Den typiska gästen kommer att vara barnfamiljer från Mälardalen
och ”very happy old people” – de som är femtio plus och är friska och pigga.

– Nu kommer det även att bli lättare för oss att ta emot konferensgrupper, som det är nu får vi tacka nej till många för det finns inte tillräckligt med boenden, förklarar Peter Augustsson.

Han förklarar att det kommer nu att bli en mer komplett anläggning med den servicen de kommer att kunna erbjuda från det nya centret tillsammans med restaurangen och hotellet. Han tror också att många lokalbor kommer att äta på restaurangen, då allt ligger på gångavstånd från byns centrum.

Krögaren en viktig del
Valet av krögare har varit en viktig pusselbit för dem båda och lotten föll på Pär Johansson. För åtta år sedan startade han och hans hustru Helena Växbo krog, som idag finns med i den prestigefyllda White Guide. De driver även Bollnäs Kulturkrog sedan ett år tillbaka.

– Pärs kompetens, erfarenhet och glöd är precis vad jag ville ha på Bergshotellet. Jag är otroligt glad över att vi ska jobba ihop. Hotellet och krogen kommer att bli något alldeles extra som många längtar till redan nu. Vi kommer att dra mycket folk till Järvsö vilket gynnar hela bygden, säger Anders Bucht.

– Det känns jättebra. Gästerna har efterfrågat en bättre restaurang i backen, säger Peter Augustsson.

Fransk-italienskt möter Hälsingland
Lokala och ekologiska råvaror är viktiga för Pär Johansson, liksom enkla, rena smaker. De franska och italienska köken ger stark inspiration, liksom det bästa från den svenska matkonsten. Han har fullt upp nu inför höstens invigning av Bergshotellet och Bergskrogen, som restaurangen kommer att heta.

– Det är mycket som ska vara på plats när vi öppnar och jag lämnar inget åt slumpen. Att hitta rätt medarbetare är det viktigaste för mig just nu, men allt från livsmedels- och alkoholtillstånd, till betallösningar och kassasystem ska vara påplats i god tid innan sommaren, säger Pär.

Text och foto: Annika Rådlund

Närmare till skidbacken kan det inte bli. Bergshotellet liggerbara några meter från liftarna på södra sidan berget. Närmare till skidbacken kan det inte bli. Bergshotellet ligger bara
några meter från liftarna på södra sidan berget.


Bergshotellet byggs i nedre delen av Järvsöbackens södra backar och planeras stå klart i mitten av september. Bergshotellet byggs i nedre delen av Järvsöbackens södra backar och planeras stå klart i mitten av september. Foto: Annika Rådlund

Bergskrogens kommer att ha 200 sittplatser utomhus, alla med utsikt ut mot backarna. Här går liftarna året om - skidåkning på vintern och bergscykling på sommaren. Bergskrogens kommer att ha 200 sittplatser utomhus, alla med utsikt ut mot backarna. Här går liftarna året om - skidåkning på
vintern och bergscykling på sommaren. Foto: Annika Rådlund


Pär Johansson blir krögare på Bergshotellets restaurang. Pär Johansson blir krögare på Bergshotellets restaurang.

– Vi har inget ski-in ski-out hotell i området och många har efterfrågat det. Många vill slippa laga mat och ändå bo nära backarna. Det här kommer att attrahera en annan kundgrupp, menar Järvsöbackens vd Peter Augustsson. – Vi har inget ski-in ski-out hotell i området och många har efterfrågat det. Många vill slippa laga mat och ändå bo nära backarna.
Det här kommer att attrahera en annan kundgrupp, menar Järvsöbackens vd Peter Augustsson.


BBergshotellet byggs i nedre delen av Järvsöbackens södra backar och planeras stå klart i mitten av september. Bergskrogens kommer att ha 200 sittplatser utomhus, alla med utsikt ut mot backarna. Här går liftarna året om - skidåkning på vintern och bergscykling på sommaren. Bergshotellet byggs i nedre delen av Järvsöbackens södra backar och planeras stå klart i mitten av september. Bergskrogen kommer att ha 200 sittplatser utomhus, alla med utsikt ut mot backarna. Här går liftarna året om - skidåkning på vintern och bergscykling på sommaren.

Fakta:
Bergshotellet beräknas öppna i mitten av september 2015.
Byggstarten gick: 15 augusti 2014
Byggherrre: Öhmans bygg
Beräknad kostnad för bygget av hotellet: 65 miljoner
Genom en webbkamera går det att följa bygget dag för dag på: www.jarvsobacken.se/webbkameror

 

Taggar

Artikel Artiklar