Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ishotellet ska ha öppet året runt

 
Nu planerar Icehotell i Jukkasjärvi en permanent isupplevelse som ska erbjuda bar, isgalleri och sviter året runt.

Att bygga ishotellet på nytt varje år kräver ett enormt arbete, som startar med att man skördar runt 4 000 ton is från Torne älv i mars. Man börjar bygga så fort det blir minusgrader, runt början av november. Hotellet i sin helhet står färdigt två månader senare, då iskyrkan också är klar. Just nu har Icehotel 26 öppnat för säsongen.
Älvens is har blivit till konst, design och arkitektur och under de kommande vintermånaderna kommer runt 50 000 gäster från världens alla hörn att besöka Icehotel. Fram på våren smälter ishotellet tillbaka till Torne älv och allt som finns kvar är de minnen som sparas i våra gästers medvetande. Men denna vintern kan vara slutet på en era.

Issviter med hjälp av solenergi
Icehotel har med hjälp av partners tagit fram en skiss på ett hållbart komplement till vinterns hotell, där man med hjälp av midnattssolen och hållbar solenergi ska möjliggöra en 1200 kvadratmeter stor permanent isupplevelse med plats för såväl isbar, isutställning och sviter för övernattning. När vintern kommer blir den permanenta isupplevelsen en del av det klassiska ishotellet, som är cirka tre gånger större till ytan. Den nya byggnaden får en elegant design, där man använder sig av hotellets ikoniska valvformade arkitektur, i kombination med traditionella byggmetoder som låter dess yttre smälta in i omgivningen och moderna energilösningar.

Ishotellet ska ha öppet året runt Ishotellet ska ha öppet året runt med hjälp av midnattssolen och hållbar solenergi.

 

Att låta isen uttrycka förgänglig konst är själva hjärtat av verksamheten; det klassiska Icehoteldelen och den nya delen kommer fortfarande att ha en livscykel där den byter skepnad varje år. Arne Bergh, konstnär och kreativ rådgivare på Icehotel säger:
-Is har en intressant effekt på kreativitet – eftersom det inte är ett permanent material så vågar man prova idéer som man annars kanske inte vågat. Det blir spännande med ett projekt som utmanar det förgängliga och samtidigt ställer det bredvid det beständiga.

I Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om Polcirkeln, lyser solen 100 dagar och nätter i sträck under sommarhalvåret. Nu planerar ICEHOTEL i Jukkasjärvi en permanent isupplevelse som ska erbjuda bar, isgalleri och sviter året runt. I Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om Polcirkeln, lyser solen 100 dagar och nätter i sträck under sommarhalvåret. Nu planerar Icehotel i Jukkasjärvi en permanent isupplevelse som ska erbjuda bar, isgalleri och sviter året runt.

Nya möjligheter för gäster
Med ett året-runt öppet hotell hoppas man kunna erbjuda gästerna ett efterlängtat alternativ till vintern – med valmöjligheten att kombinera sin isupplevelse med exempelvis hundspann och norrsken, eller vandring under midnattssolen.

-Vi kommer helt enkelt få bättre förutsättningar att möta marknadens behov under såväl norrsken som midnattssol och på så sätt kan vi locka besökare till sommar- som vinteraktiviteter norr om Polcirkeln”, säger grundaren av Icehotel Yngve Bergqvist.

- Icehotel har sedan starten satt regionen på den internationella destinationskartan och verkat som en motor för hela den turistiska utvecklingen. År efter år har man innoverat och produktutvecklat inom ramen för konceptet och skapat uppmärksamhet över hela världen. Investering i denna arktiska och världsunika sommarprodukt med fokus på säsongsförlängning, kommer stärka både bolagets och hela regionens attraktionskraft samt inspirera och leda vägen för ökande internationella reseströmmar sommartid, menar Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board.

Idén att skapa en permanent isupplevelse har länge funnits inom företaget, men det är först nu man hittat en teknisk lösning som är hållbar och miljövänlig, där man tar tillvara det oändliga dagsljuset under sommarhalvåret. Med i planerna finns redan Solkompaniet, som är störst på den svenska marknaden när det gäller solcellsanläggningar.

- Det är spännande och kul att få vara med i ett projekt så här långt ovanför Polcirkeln. Midnattssolen ger nya förutsättningar för solelproduktion då det även går att konstruera system som producerar el på natten. Att använda solen tillsammans med kyla är en bra kombination då kylbehovet ökar ju mer solen skiner”, säger Jon Malmsten, konsultchef på Solkompaniet.

Med solenergi är det möjligt för Icehotel att ha öppet året runt, något som gör att det bland annat skapas fler jobbtillfällen till bygden. Med solenergi är det möjligt för Icehotel att ha öppet året runt, något som gör att det bland annat skapas fler jobbtillfällen till bygden.

Hans Eek är arkitekt och expert på hållbart byggande. Han har varit med och utvecklat idén och tagit fram skisserna på hur den nya anläggningen kan komma att se ut.

- Tekniken för att driva anläggningen är hållbar och enklaste man kan tänka sig, vanligtvis bygger man för att hålla kylan ute och värmen inne, men nu ska vi bygga en anläggning för att hålla värmen ute. Och hela anläggningen drivs av en förnybar energikälla – midnattsolen som lyser 100 dagar och nätter i sträck i Jukkasjärvi under sommarhalvåret, säger Hans Eek.

 Illustration av hur Icehotel kommer att se ut. Illustration av hur Icehotel kommer att se ut.

Planeras invigning redan 2016
Man räknar med att kunna inviga den nya anläggningen i samband med att Icehotel öppnar för vintern i december 2016, men alltihop hänger på att hitta rätt finansiärer för satsningen.

-Vi har gjort liknande temporära projekt tidigare och vi ser en efterfrågan på att uppleva Icehotel året runt, så vi har rejält under fötterna för att tillsammans med rätt finansiär våga satsa. Äntligen har vi en chans att tillmötesgå även de besökare som kommer under sommaren, avslutar Yngve Bergqvist.

Foto: Pinpin studio

Taggar

Artikel Artiklar

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer