Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Inför våffeldagen: Wienercaféets våffla med rosé

 
Inför våffeldagen: Wienercaféets våffla med rosé


Den 25:e mars är det våffeldagen och Wienercaféet på Östermalm i Stockholm har redan dragit igång med firandet. Där har konditorn Per Bäckström tagit fram en meny med lyxiga  belgiska våfflor, jordgubbsbavaroise, röda vinbär, citronmeliss, färska bär och en rosévinsfylld geléboll och rosévin, som han delar med sig av här.

Den 25 mars firas Våffeldagen över hela landet, en tradition som tros ha uppkommit genom felsägningar av Vårfrudagen som äger rum samma dag. Med våren kommer både våffeldag och rosépremiär. Det klassiska konditoriet Wienercaféet och Perfect Day Rosé slår ihop de båda vårtecknen och serverar en riktigt lyxig våffla som ackompanjeras av ett glas rosé. Det är stjärnkonditorn Per Bäckström som tagit fram menyn som kommer att serveras på Wienercaféet.

Konditor Per Bäckström har skapat en våffel och rosémeny.                                                   Konditor Per Bäckström har skapat en våffel och rosémeny.

1. Köp aldrig färdigmixad våffelsmet! Smakskillnaden väger helt klart upp tiden det tar att blanda smeten.
2. Less is more, men det gäller inte för våfflor. Snåla därför inte med tillbehören – de gör en stor del av våfflan. Genom att experimentera med olika tillbehör kan man även variera sina våfflor från gång till gång. Var kreativ!
3. Använd kolsyrat vatten istället för stilla vatten. Då blir våfflorna riktigt krispiga.
4. Tänk utanför den traditionella mjölken som dryck till och servera ett glas rosévin, det ger våfflan en lyxigare känsla.

Belgisk våffla med jordgubbsbavaroise, röda vinbär, citronmeliss, färska bär och en rosévinsfylld gelébo Belgisk våffla med jordgubbsbavaroise, röda vinbär, citronmeliss, färska bär och en rosévinsfylld geléboll.

– Våffeldagen är en tradition som växer men många väljer att fira med en enkel våffla, sylt och ett glas mjölk. Jag har tagit fram en våffla värdig våffeldagen med tillbehör som bland annat jordgubbsbavaroise och citronmeliss, samt en gelé fylld med rosévin. Man kan kalla det en liten vuxnare våffla, som vi gärna serverar ihop med ett glas rosévin som gifter sig bra med smakerna. Jag hoppas många kommer in och firar våffeldagen med oss, säger Per Bäckström, konditor och driftchef för Wienercaféet och Stinas bageri.
Recept på Per Bäckströms våffla
Våffelsmet (ca 8 våfflor):
100g normal saltat smör
4dl mjölk
2st ägg
½dl strösocker
½st urskrapade vaniljstänger
10g färsk jäst
½tsk salt
5dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smält smör och låt svalna, blanda med mjölken.
2. Tillsätt ägg och socker som du vispar luftigt.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en separat skål.
4. Rör ut jästen i smör och mjölk-blandningen, obs blandningen får ej vara varmare än 37 grader.
5. Blanda med de torra ingredienserna till en smet.
6. Plasta ytan och låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.
7. Ladda ditt våffeljärn (gärna ett våffeljärn gjort för belgiska våfflor) och grädda dem

Hallongelé:
250g hallonpuré
25g strösocker
1g agar-agar

Gör så här:
1. Värm alla ingredienser under omrörning och koka i 3 minuter.
2. Plasta ytan och låt svalna i kyl.
3. Efter avkylning, stavmixa till slät konsistens.

Gelé med Perfect Day rosévin:
2½ dl Perfect Day Rosé
10st färska hallon
4st gelatinblad
1-2msk strösocker

Gör så här:
1. Lägg gelatin i kallt vatten.
2. Blanda Perfect Day Rosé med strösocker, värm till sockret löst sig.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner gelatinbladen.
4. Plasta insidan av en avlång form med plastfilm.
5. Lägg hallonen på botten av formen, täck med rosé blandningen och sätt in kylen tills det stelnat.

Jordgubbsbavarois:
200g jordgubbspuré
50g pressad citron juice
90g strösocker
80g äggulor
2½ gelatinblad
250g grädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatin i kallt vatten.
2. Värm under omrörning äggula, socker och puré till 83 grader eller till första bubblan, krama vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem.
3. Plasta ytan på smeten och låt svalna i kyl till ca 30 grader.
4. Vispa grädden löst och blanda med jordgubbskoket som svalnat.
5. Plasta insidan av en avlång form och fyll med smeten.
6. Sätt i frysen i minst 6 timmar, viktigt att bavaroisen är helt genomfrusen.
Servera våfflan med färska hallon, jordgubbar, röda vinbär och citronmeliss. Pudra våfflorna med florsocker och servera ett glas Perfect Day Rosé till.

Servera våfflan med färska hallon, jordgubbar, röda vinbär och citronmeliss. Pudra våfflorna med florsocker och servera ett glas Perfect Day Rosé till.                                         På Wienercafféet serveras våfflan med färska hallon, jordgubbar, röda vinbär och citronmeliss.                                                                 

www.wienercafeet.com

 

 

Taggar

Artikel Artiklar

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer