Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Imorgon öppnar restaurang Glöd och Vikingaliv -Stockholms nya museum om vikingatiden

 
  • Restaurang Glöd och Vikingaliv öppnar 29 april 2017

    Restaurang Glöd och Vikingaliv öppnar 29 april 2017

  • Anna Broms restaurang Glöd med svenska smaker öppnar inne på museumet Vikingaliv.

    Anna Broms restaurang Glöd med svenska smaker öppnar inne på museumet Vikingaliv.

  • Vikingaliv med restaurang Gllöd ligger intill Aquaria, mellan Gröna Lund och Vasamuseet.  Foto: Vikingaliv

    Vikingaliv med restaurang Gllöd ligger intill Aquaria, mellan Gröna Lund och Vasamuseet. Foto: Vikingaliv

Föregående
Nästa
 
Den 29 april öppnar restaurang Glöd som som blir Vikingalivs matställe - Sveriges första museum helt tillägnat vikingatiden. Vikingalivet kommer att presenteras i  2000 kvadratmeter i Wasahamnen på Djurgården, mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

Imorgon slås portarna upp till en dramatiserad berättelse om en av historiens mest mytomspunna tidsperioder. Vikingaliv är ett äventyr och en resa fördelat på Vikingafärden Ragnfrids Saga, en utställning, museishop samt restaurang Glöd.

Vikingar har blivit ett signum för nordisk historia över hela världen. Och intresset tycks just nu vara större än någonsin. På ett lekfullt sätt åskådliggör Vikingaliv livet som viking utifrån olika perspektiv baserat på fakta och de senaste upptäckterna från vikingatiden.

Glöd
 I en modern nordisk miljö öppnar Anna Broms restaurang Glöd på Vikingaliv. Här bjuds ett av stans bästa lägen med utsikt över Stockholms inlopp. All mat lagas från grunden med noga utvalda råvaror.
- Det här är min andra restaurang i Stockholm. Det har varit en utmaning att göra en meny som ska serveras på en bricka på ett museum. Jag har valt att inte  återskapa vikingamaten men vi använder typsiska svanska smaker. 
Hon berättar att det bland annat kommer att serveras egentillverkad korv och köttbullar och mjöd förstås.

Restaurangen har fönster efter hela långsidan ut mot vattnet.
- Här vill vi förstås servera högklassig mat och vi har valt svensk inredning i restaurangen. Silestone från Gotland på bänkskivorna och stolar i svensk design från Värmland.

Restarangen ligger precis intill souvenirshoppen där besökarna kan köpa vikingahjälpar, träsvärd och annat. Från shoppen går besökarna sedan rakt in i museet.
Huvudattraktionen på Vikingaliv är Ragnfrids Saga, en 11 minuter lång dramatiserad vikingafärd, som ger besökare en spännande och nära berättelse om livet på vikingatiden,både hemma på gården och ute i världen.

På Vikingaliv finns även en utställningsdel som visar och berättar om en tid då det vare sig fanns kungadömen eller riksdag som styrde samhället. Här får besökare bland annat lära sig om barnens och kvinnornas roll, hur man bodde, hur man odlade och vad man åt samt hur man levde och reste. Central i utställningen blir den vikingaman som skapats i naturlig storlek, med hjälp av DNA från skelett funnet i Sigtuna.
.
Bakom initiativet till Vikingaliv står fyra grundare, tillika delägare: Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, Fredrik Uhrström, arbetande styrelseordförande, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi samt vd Ulf Larsson. Vikingaliv är en av de största privata museisatsningarna, med ett startkapital på cirka 110 miljoner kronor.

I samband med öppningen tillträder Elin Karlsson som vd. Elin har en bakgrund inom kultur, konst och historia, bland annat som musei- och teaterchef på Junibacken. Dessutom har hon arbetat med personal, sälj och förändringsprocesser, närmast från Akademibokhandeln.

- Vikingaliv är ett starkt historiskt tillskott i Stockholms kulturliv. Vikingar förknippas med Sverige över hela världen och nu gäller det att etablera detta fantastiska museum där fakta och saga möts på ett spännande sätt, säger Elin Karlsson.

Museumet ligger nära Abba-museeet så många kan nu slå två flugor i en smäll vid ett besök på Djurgården.

Öppettider och priser:
Öppet alla dagar 10:00 – 20:00
Från och med 1 september, alla dagar 10:00-17:00
Entré vuxna 190 kronor, 120 kronor för barn 7-15 år. Barn under 7 år fri entré.
Vikingafärden Ragnfrids Saga rekommenderas från 7 år.
Vikingaliv öppnar på Djurgårdsvägen 48 den 29 april 2017.

 www.vikingaliv.se ;


Text och foto: Annika Rådlund