Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Idag är det Internationella champagnedagen

 
  • Sommelier Linda Sorby ger sina champagnetips.

    Sommelier Linda Sorby ger sina champagnetips.

  • Champagne Consulat Palace Cuvée Prestige, Veuve Sainte Dorée Blanc de Blancs, Heidsieck Monopole Rosé och Bollinger Spécial Cuvée.

    Champagne Consulat Palace Cuvée Prestige, Veuve Sainte Dorée Blanc de Blancs, Heidsieck Monopole Rosé och Bollinger Spécial Cuvée.

Föregående
Nästa
 
Årets bubbligaste dag infaller den 18 oktober – nämligenden Internationella Champagnedagen. Sommelier LInda Sorby från The Wine Company tipsar om fyra prisvärda champagner att fira dagen med och berättar mer om drycken.

Cremant, cava och prosecco – det finns en uppsjö av mousserande viner. Det är många som ser dessa som billigare alternativ till klassikern champagne. Något som förbises är dock att champagne kommer i olika prisklasser.

 – Champagne är en läskande dryck som kännetecknar lyx och fest. Den är oftast dyrare än andra vin och något som därför avnjuts vid särskilda tillfällen. Champagne i den lägre prisklassen håller fortfarande god kvalitet och kan drickas till fest likväl som till vardags. Den är allsidig och passar perfekt till fördrink, eller som huvudroll i en fruktig drink. Den gör sig dessutom utmärkt till en mängd maträtter, eller till hela middagen vilket en del glömmer bort, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

Champagnens historia
Det mousserande vinet kommer från Champagne i norra Frankrike. Den särskiljs från övriga mousserande viner genom att den andra jäsningen sker på flaska. Detta skapar ett högre tryck i flaskan vilket leder till fler bubblor och en krämigare textur. Jästfällningen ger även en tydlig brödton. Sedan 1700-talet har det mousserade vinet producerats i Champagne vilket gör regionen till den plats i världen där vinet producerats längst. Druvsorterna som ingår är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Förhållandet druvorna emellan avgörs av tillverkaren, vilket innebär att det kan vara stor skillnad på smaken. Mängden restsocker i vinet skiljer sig också mellan producenter, vilket kan vara värt att lägga på minnet, då även detta påverkar smakprofilen.

Här tipsar hon om två som ligger i det lägre prissegmentet och två som ligger lite högre.


Champagne Consulat Palace Cuvée PrestigeBrut, Champagne AC
Vid sidan av de stora champagnemärkena finns det även små champagnehus som exempelvis Baron Fuenté, som övertygar med sin Consulat Palace Brut Cuvée Prestige. Denna cuvée har en doft av gula frukter och en aning brioche. I gommen framträder mogna fruktaromer och åter igen en lätt briocheton, som förenas med en mineralisk struktur och en fin syra. Mycket stilfullt och elegant!Artikel-nr.: 320157Pris: 229 kr

Champagne Veuve Sainte Dorée Blanc de BlancsBrut, Champagne ACBlanc de Blancs är en klassiker från Champagne, framställt av endast en druvsort: chardonnay. Den långa lagringen på jästfällningen har gett det ädla vinet en mycket krämig struktur. Aromerna av citrusfrukt och honungsmelon är karakteristiska. Rent, rakt, svalt mineraliskt och med en kvardröjande, livlig mousse – en förstklassig, elegant och stor njutning.Artikel-nr.: 800770Pris: 279 kr

Champagne Heidsieck Monopole Rosé Brut
Den fantastiska skapelsen från Heidsieck & Co. är något av ett insidertips bland roséchampagne. Doften är fruktig med inslag av hallon och björnbär, brioche och apelsinblommor. Smaken är torr (brut), men inte sträv. I gommen upplevs vinet fylligt, runt och mycket harmoniskt.Artikel-nr.: 797125Pris: 389 kr

Champagne Bollinger Spécial CuvéeBrut, Champagne AC i en presentförpackningSpecial Cuvée Brut är en av de stora champagneklassikerna och flaggskeppet hos det berömda, privatägda champagnehuset Bollinger. En brut består i regel av 60 procent pinot noir, 25 procent chardonnay och 15 procent meunier. En del jäses på fat, vilket ger krämighet. Det är ett kraftfullt och mustigt vin, men också oerhört välavvägt. Doftar aprikosmarmelad, nötter, honung, äpple och grapefrukt. Känslan i gommen är djup och koncentrerad.
Av: Annika Rådlund

Taggar

Champagne Nyheter