Icehotel 365 vinnare i kategorin "Årets innovation"
4 Dec 2017
Priset delas ut av Swedish Lapland Visitors Board som på prisutdelningen delade ut fyra olika priser till aktörer som synliggör och premierar insatser som inspirerar och levererar i strävan att stärka destinationen Swedish Laplands attraktivitet och konkurrenskraft.
Icehotel fick pris i kategorin ”Årets innovation”.
Årets Innovation nomineras med utgångspunkt i: ”En innovativ idé som bidrar till besöksnäringens utveckling, som har nått kommersiellt genomslag och sätter Swedish Lapland på den internationella kartan.”
Icehotel 365 kammade hem priset och så här lyder juryns motivering:
”I snart tre decennier har Icehotel återanvänt Torneälvens is i ett hållbart kretslopp. Numera står Icehotel 365 kvar året om, så att den internationelle gästen kan njuta av snö och is under såväl norrsken som midnattssol. Samtidigt har Icehotel, innovativt ur ett klimatperspektiv, skapat en hållbart attraktiv produkt i Jukkasjärvi och Swedish Lapland.”
- ICEHOTEL har satt både Swedish Lapland och Sverige på kartan under många år. Ett innovativt initiativ som fortsätter utvecklas och nu erbjuder en av våra mest kända reseanledningar året runt, säger Erica Mattson, VD på Swedish Lapland Visitors Board.
Världsnyhet och fler gäster än väntat
I nästan tre decennier har Icehotel smält tillbaka till Torneälven på våren, men förra året var det världspremiär för iskalla upplevelser året runt när Icehotel 365 slog upp dörrarna.
Tack vare solenergi kan besökarna nu uppleva is och snö året om i det permanenta ishotellet med 20 sviter, Icebar by Icehotel Jukkasjärvi och ett isgalleri – allt skapat i snö och is av utvalda konstnärer från när och fjärran.
Konst av is och snö, prisbelönt mat på Icehotel Restarurang, aktiviteter som forsränning och isskulptering i kombination med sommarväder ute och vintertemperaturer inne lockade fler besökare än väntat och blev en världsnyhet som plockades upp av press från hela världen och satta strålkastarna mot regionen i större utsträckning än vanligt.
- Vi är mycket tacksamma för uppskattningen från juryn, och från våra gäster. Vi kommer att fortsätta arbetet med att skapa och utveckla hållbara is- och snö upplevelser som lockar gäster från hela världen till vår region, året runt, säger Yngve Bergqvist som är grundare av Icehotell och en av initativtagarna till den året runt-öppna delen av hotellet.
Just nu pågår byggnationen av de säsongsöppna konst och issviterna på Icehotel och konstnärer från världens alla hörn är på plats i Jukkasjärvi. Invigning sker den 15 december.
Om Icehotel
Icehotel i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om.
4 Dec 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Utsedd till Bästa Affärshotell och Bästa Revenue Managment
"Vi kommer ha fortsatt stort fokus på att bibehålla platsen som marknadsledare inom möten och event"
-
Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
"Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök".
-
Veganskt mackrecept framtaget av A La Lo
Recept: Stockeld x A La Lo x bagel
-
"Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden"
Intervju med Martin Montelin, ansvarig för kompetensområde Hotell & Konferens på Fojab
-
Hon är Grand Hôtels nya hotellchef
"Jag är så stolt över att vara tillbaka på Sveriges främsta lyxdestination"
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"