Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hur många uppskattar fyrverkerier under nyår?

 
Hur många uppskattar fyrverkerier under nyår?Fyra av tio är negativa till fyrverkerier När det är dags för tolvlaget på nyårsafton är det många hotell och restauranger som fyrar av fyrverkerier för att fira in det nya året och ge sina gäster en extra nyårsupplevelse. Men hur många uppskattar egentligen att det skjuts raketer i närområdet

Kring nyår säljs och skjuts mer fyrverkerier än någon annan tid under året. Men under senare tid har en livlig debatt kommit igång – borde det vara tillåtet med smällare och raketer överallt?  Fyra av tio svenskar är negativa till fyrverkerier, enligt en färsk undersökning. Den överlägset vanligaste anledningen att vara skeptisk är att djur blir rädda.

I en färsk undersökning från försäkringsbolaget If med nära 3 500 svarande säger 39 procent att de är mycket eller ganska negativa till fyrverkerier. Det är fler än de 28 procent som säger sig vara ganska eller mycket positiva. På frågan varför man inte tycker om fyrverkerier är svaret tydligt – hela 71 procent säger att smällarna skrämmer djur, medan drygt hälften pekar på att människor kan skada sig.

– Alla som har en skotträdd hund vet hur nyårsafton kan vara när den gömmer sig under sängen helt vettskrämd. Men jag tror att även folk som själva inte har djur känner sympati med dem, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Omtanke om husdjur och minskad risk att någon skadar sig är också anledningar som lyfts fram i debatten. Nyligen bestämde sig Arvika kommun för att helt förbjuda fyrverkerier samtidigt som byggvaruhuset Bauhaus slutar sälja dem av samma anledningar.

Enligt Ifs undersökning tänker inte särskilt många skjuta några fyrverkerier själva. 14 procent säger att de eller någon i deras hushåll ska avfyra raketer – 41 procent säger att de istället tänker titta på när grannarna eller andra gör det.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB skadas ungefär 100 personer varje år så allvarligt av raketer att de behöver åkta till sjukhus. Ska man skjuta av dem själv finns det några grundläggande regler.

– Man ska vara minst 18 år gammal, nykter och följa bruksanvisningen. Man ska också se till att hålla alla barn på avstånd. Trots att det är 18-årsgräns på raketköp så är många av de som skadas barn och ungdomar, säger Caroline Uliana.


Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Getty Images