Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotellkoncernen Nordic Choice varslar 7500 personer

 
Hotellkoncernen Nordic Choice varslar 7500 personerPetter Stordalens hotellkedja storvarslar till följd av coronapandemin. Foto: Nordic choice hotels
Den 7 mars flaggade Nordic Choice Hotels upp för att de skulle bli tvungna att se över bemanningen till följd av coronaviruset. Nu har de kommit fram till att man tvingas varsla 7 500 personer på hotellen Comfort hotel, Quality hotel och Clarion hotel.

Till följd av de rese- och mötesbegränsningar som införts för att begränsa coronaspridningen innebär att hotellgruppen Nordic Choice Hotels måste sänka sina kostnader. Hotellföretaget håller fortfarande hotellen öppna men beläggningsgraden är under tio procent, i jämförelse med cirka 70 procent som den brukar ligga på i mars.
 
- Vi ser att det är fullständigt stopp när det gäller nya bokningar för de kommande månaderna, medan antalet avbokningar ökar dag för dag. I en bransch där personalkostnaderna utgör cirka 40 procent av kostnaderna ser vi inget annat sätt än att nedbemanna. Vi har redan varit tvungna att permittera eller säga upp cirka 3000 anställda i Norge och Danmark, och går nu mot att cirka 4500 anställda drabbas i Sverige, säger Torgeir Silseth, koncernchef i Nordic Choice Hotels.

Nedbemanningen sker enligt respektive länders lagstiftning vilket innebär att både uppsägningar och permitteringar måste användas.

- När Sverige tillkännagav att de skulle införa ett permitteringsupplägg så hoppades vi att det skulle vara i linje med den norska modellen. Tyvärr är det inte tillräckligt bra för att sänka kostnaderna så mycket som den ekonomiska situationen i företaget kräver. Vi arbetar för att behålla så många jobb som möjligt tills denna kris är över, men vet att det är tufft och svårt för dem som nu drabbas av detta. Vi hoppas kunna välkomna så många människor som möjligt tillbaka när situationen normaliseras igen, säger Silseth.

 I början av mars meddelade företaget att hotellbokningarna hade minskat drastiskt.
 "Påbokningstakten har minskat med 50 procent. Det gör att de enskilda hotellen nu gör en översyn av personalbehoven".
Utifrån den översyn som gjordes så meddelade de att en förhandlingsframställan till facken skulle göras.

Nu står det alltså klart att det är totalt 7500 tjänster det handlar om.

Nordic Choice Hotels är en av Nordens största hotellkoncerner med över 200 hotell och närmare 17 000 anställda i Norden och Baltikum. Företaget marknadsför kedjorna Comfort Hotel, Quality Hotel, Clarion Hotel och Clarion Collection samt 34 fristående hotell och longstaybolaget Strawberry Living. 


Av: Annika Rådlund Källa: Nordic Choice hotels 
Foto: Nordic Choice hotels