Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotellet renoveras efter branden

 
Hotellet  renoveras efter brandenHotellägaren Tobias Ekman med Trygg Hansas projektledare Christer Engman framför byggarbetsplatsen. Över hundra års hotellhistoria höll på att gå upp i rök när det anrika Waxholms Hotell brann i slutet av april.
Dagen efter branden började ett kristeam att arbeta mot ett tydligt mål – att få renoveringen klar till midsommar.

På kvällen tisdagen 26 april utbröt en brand på Waxholms Hotell. Branden startade på hotellets altan och spred sig därefter in i hotellet.
Branden upptäcktes från närliggande Rindö och därifrån ringdes larmsamtalet. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde stoppa branden och hindra att den spred sig vidare.

Hotellägaren Tobias Ekman, som köpte hotellet för cirka ett år sedan, fick ett samtal han aldrig kommer att glömma.
– Min dotter svarade när det ringde och sa sedan till mig ”pappa, det brinner på hotellet”. Det var en mardröm. Jag trodde först att det hade hänt något i samband med den pågående renoveringen.

Skadorna efter branden, röken och släckningsarbetet förstörde den nyrenoverade matsalen, stora delar av konferensavdelningen och två lokaler på bottenvåningen. Totalt handlar det om cirka 1 500 kvadratmeter som förstördes, fördelade på tre plan.

Hotellets försäkringsbolag, Trygg Hansa, var där morgonen efter för att få en överblick över situationen och börja sätta ihop sitt team.
– Jag möttes av polisavspärrningar och stora skador. Eftersom hotellet är byggt av trä och tegeI och det finns många närliggande trähus så gick det åt rejält med vatten för att hindra spridning och därför blev stora vattenskador, säger Christer Engman, projektledare, Trygg Hansa.

Redan samma eftermiddag var de första entreprenörerna på plats för att börja arbetet med att återställa hotellet.
När Trygg Hansas planering var klar var målet tydligt: hotellet ska vara renoverat och klart till midsommar.
– Jag stod i matsalen och såg utrivna väggar och himlen över mig eftersom taket var borta och kände mig skeptisk. Jag, som är en inbiten optimist, hade trott och hoppats att vi skulle vara klara till julbordet, så allvarliga var skadorna. Att hotellet skulle vara återställt till midsommar kunde jag först inte tro, säger Tobias Ekman.

Men nu har han slutat att vara skeptisk. Den tajta tidsplanen håller.
– Det är en fråga om ekonomi. Vi ser till totalkostnaden och då räknas varje dag. Krasst är det så att tid är pengar, men vi vill förstås också göra ett bra jobb, säger Christer Engman.
För att komma igång snabbt och kunna hålla tidsplanen har han ett kristeam, ett upparbetat nätverk av entreprenörer.
– Det måste vara företag med driv som kan ställa upp med kort varsel. I sådana här fall kan man inte sitta och bläddra i Gula Sidorna, utan måste ha entreprenörer som gjort det här förut, säger Christer Engman.
Han beskriver sitt arbete som det på ett sjukhus.
– Är man skadad vill man snabbt ha den bästa vården och teamet här funkar som ett traumateam där alla vet direkt vad de ska göra.

– För mig som hotellägare var det otroligt skönt att se att arbetet kom i gång så snabbt, säger Tobias Ekman. På Waxholms Hotell är det Oljibe Ab som har totalentreprenad, med flera underentreprenörer.  
Just nu pågår bland annat läggning av parkettgolv, målning och stombeklädnad. 
Huset, som är över 100 år gammalt, bjuder också på en del överraskningar i form av gammal byggmästarfyllning.
– Man vet aldrig vad man hittar när man börjar riva i det. I ett sådant här hus gäller det att gå försiktigt fram så att den gamla charmen bevaras, säger Daniel Andersson.
Huset är också märkt med lilla q, det vill säga det skyddas i detaljplan och får inte förvanskas.

Efter branden har Waxholms Hotell haft begränsad verksamhet. Själva hotelldelen var oskadad och en av restaurangerna har också kunna haft öppet.
Men nu ser Tobias Ekman fram emot att kunna öppna båda restaurangerna och konferensdelen för att ta emot gästerna.
– Nu vågar jag ta bokningar igen och det känns förstås jättebra. Matsalen var nyrenoverad i november så nu ser jag fram emot att få öppna den, och resten av hotellet igen. Nu ser jag fram emot den kommande sommaren, säger han.

Text : Anna Sjöström
Foto: Anna Sjöström och Trygg-Hansa

Fakta: Branden
Enligt polisutredningen var det troligtvis en pyrande fimp i en blomkruka på altanen som startade branden.
Branden upptäcktes först från närliggande Rindö och personer där larmade räddningstjänsten när de såg rökutvecklingen.
Eftersom branden startade utomhus gick brandvarnaren igång först senare, när räddningstjänsten redan var på plats.
Inga personer skadades.

Fakta: Bygget

Byggherre: Waxholms Hotell
Finanisär/projektledning: Trygg Hansa
Totalentreprenör: Oljibe Ab