Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotellboende i Europa allt dyrare

 
För femte året i rad stiger hotellpriserna i världen, visar den senaste Hotel Price Index från hotellbokningssajten Hotels.com. Till glädje för många hotellägare, men för svenska resenärer blir det allt svårare att hitta riktiga fynd - i alla fall om man vill boka hotell i Europa. I Asien däremot ligger hotellpriserna på en fortsatt mycket låg nivå.

För elfte året i rad presenterar Hotels.com sin rapport med världens hotellpriser, baserad på hotellbokningssajtens hotell.  Den senaste Hotel Price Index speglar den ekonomiska återhämtningen i Europa vilket innebär att hotellpriserna i länder som Spanien, Grekland och Irland steg under förra året. Av de 31 europeiska länderna i rapporten är det faktiskt bara Ryssland och Ukraina som visar lägre hotellpriser 2014 än året innan.

 

I Monte Carlo får du betala mest

På många av svenskarnas favoritresmål i Europa har hotellpriset stigit med dubbelsiffriga procenttal. Så exempelvis fick besökare till London betala 12 procent mer 2014 jämfört med året innan, i Amsterdam och Milano 11 procent mer och i Barcelona och Hamburg 10 procent mer. Av alla resmål i världen, fick du betala mest på hotell i Monte Carlo, enligt Hotel Price Index, i genomsnitt 2 512 kronor för en hotellnatt – en ökning med 34 procent 2014 jämfört med året innan.

 

Stark dollar och högre hotellkostnader i USA

Medan världens hotellpriser steg med i genomsnitt 3 procent förra året, tog USA ledningen med en prisökning på 5 procent. Den amerikanska dollarn är stark och den svenska resenären fick betala mer för sitt hotellrum på samtliga femton USA-destinationer i Hotel Price Index. Key West tog andraplatsen bland världens hotellstäder med ett genomsnittspris på 2 105 kronor, medan New York låg på fjärde plats med ett genomsnittspris på 1 839 kronor, upp 3 procent. En tredjedel av alla utländska besökare till USA väljer att bo i New York, men stor tillgång på hotell håller ändå prisstegringen i schack.

 

Hotellrum i Asien under femhundralappen

Medan storstäder i övriga delar av världen lägger beslag på topplatserna i pristabellen hamnar resmål i Asien i botten. I Hotel Price Index ligger 15 av de 20 bottenplatserna i Asien. Den som verkligen vill fynda ska bege sig till Phnom Penh, där ett hotellrum kostade i genomsnitt 363 kronor förra året, eller till Hanoi, där genomsnittspriset var 369 kronor. Eller varför inte till Bangkok där genomsnittspriset var 603 kronor.

 

Världscupseffekt i Sydamerika

Hotellpriserna speglar både världens ekonomi och kriser och naturligtvis även större sportevenemang, som världscupen. För Rio de Janeiros del innebar det en femteplats bland de hotellstäder där du fick betala mest, ett genomsnittspris på 1 708 kronor under 2014, en ökning med 8 procent jämfört med året innan. Tillväxten för hotellbranschen har varierat mellan olika marknader men stigit totalt under de senaste fem åren i Sydamerika och ligger nu på sin högsta nivå sedan HPI:n startade för elva år sedan.

För femte året i rad stiger hotellpriserna i världen, visar den senaste Hotel Price Index från hotellbokningssajten Hotels.com. För femte året i rad stiger hotellpriserna i världen, visar den senaste Hotel Price Index från hotellbokningssajten Hotels.com. Foto: Annika Rådlund

Hotel Price Index är en regelbundet återkommande rapport som kartlägger hotellpriser på populära resmål runt om i världen. HPI kartlägger de faktiska priser som resenärerna betalar på över 160 000 hotell. Rapporten har publicerats de senaste elva åren och har på så sätt blivit tongivande på marknaden. Denna upplaga omfattar helåret 2014 jämfört med 2013.

www.hotels.com

Taggar

Artikel Artiklar