Hon vann Årets Konditor 2018
12 Okt 2018
Alla de fem finalisterna är för första gången kvinnor, och temat för årets tävling är ”Tivoli”.
De har tävlat både inför publik och jury, i bland annat teknisk skicklighet, smak och estetik. I år firar tävlingen 30-årsjubileum, och konkurrensen om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2018, tillika svensk mästare för professionella konditorer, har varit hård.
Det är Disa Molin som har utsetts till Årets Konditor 2018.
- När jag hörde motiveringen som var ganska beskrivande kändes det som om den gällde mig, men vågade ände inte ta ut något i förväg. Jag är jätteglad för vinsten!
Hur tacklade du årets tema Tivoli?
- Jag fokuserade på smakbiten först, men den roligaste utmaningen var designen och det är den jag är mest nöjd med!
Förutom att Disa stolt kan titulera sig Årets Konditor 2018 och Svensk Mästare i konditori vinner hon även ett stipendium på 40 000 kr. Vinnaren representerar branschen under ett års tid.
Lustfyllt tävlingstema
Med årets lustfyllda tema ”Tivoli” har finalisterna kunnat ta ut svängarna såväl hantverksmässigt som smakmässigt. Med temat i fokus skulle de genomföra fyra olika delmoment: tårta, tre sorters söta ”finger foods”, en tallriksdessert och ett hemligt moment. I det sistnämnda ställdes finalisternas kreativitet och innovationsförmåga verkligen på prov, då de fick fria händer att skapa ett bakverk utifrån juryns direktiv.
Finalisterna i Årets Konditor 2018 hade sammanlagt tio timmar på sig, fördelat över två dagar, den 11 och 12 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Vinnare: Disa Molin, Göteborg
Andra plats: Magdalena Larsson, Göteborg
Tredje plats: Franciane Tartari, Kiruna
Juryns vinnarmotivering:
”Likt en upplevelse på tivoli har årets vinnare bjudit på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smakupplevelser. Juryn kände sig som passagerare på en färd i kärlekstunneln, och den festliga dagen avslutades med en dessert som skapade pirr i magen likt åkturen i en slänggunga. Vi ställer oss alla i kö för att köpa årskort på vinnarens Tivoli. Årets Konditor 2018, tillika svensk mäster för professionella konditorer är Disa Molin.”
Finalisterna i Årets Konditor var:
Andrea Olsson, Värmland, restaurangkonditor på Körunda Hotell & Konferens i Stockholm.
Magdalena Larsson, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers Bageri och Konditori i Göteborg.
Disa Molin, Göteborg, konditor på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang i Göteborg.
Anna Josefsson,Göteborg, bagare och konditor på Upper House i Gothia Towers i Göteborg.
Franciane Tartari, Kiruna, chefskonditor på FIKA by SPIS i Kiruna.
(Francíane ersätter Anicka Larsson som av personliga skäl hade valt att hoppa av tävlingen).
Om Årets KonditorÅrets Konditor 2018 arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 11–12 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury.
Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, och får en vinstsumma om 40 000 kronor. Juryordförande för Årets Konditor är Tony Olsson. Årets Konditor arrangerades första gången 1988.
Några av de tidigare vinnarna av Årets Konditor är Gustaf Mabrouk (1995), Mattias Ljungberg(2006), Roy Fares (2010), Anders Oskarsson (2015), Frida Leijon (2016), och Kalle Bengtsson (2017).
www.aretskonditor.se
www.chokladfestivalen.se
Av: Annika Rådlund
Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer och Stockholmsmässan
12 Okt 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"