Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Här är de nominerade till Stella-galan

 
Här är de nominerade till Stella-galanRestaurangchef Ida Ström och kökschef Elvira Lindqvist från Stellas arbetsgrupp presenterade igår årets nominerade.. Foto: Anna Lind Lewin. Stellagalan arbetar för att lyfta professionella kvinnor inom mat- och dryckesbranschen och verkar för ett mer jämställt arbetsliv. Även detta år koras vinnare i nio olika kategorier av lika många jurygrupper: Stella Kock, Stella Konditor, Stella Sommelier, Stella Bar, Stella Servis, Stella Media, Stella Mentor, Stella Bagare och Stella Hederspris.

Galan kommer att gå av stapeln måndagen den 4 februari 2019 i samarbete med restaurangen på Fotografiska museet. Det kommer även att anordnas forum med föreläsningar och till  seminariedelen av Stellagalan välkomnas även alla män som vill utveckla branschen och vill se ett arbetsliv som gynnar både kvinnor och män. Själva prisutdelningen lyfter enbart kvinnor men i år välkomnas män som är sponsorer eller aktivt stöttar Stella och sina kvinnliga kollegor i branschen.

Utifrån ett stort antal nominerade har jurygrupperna tagit fram vinnare i de olika kategorierna, vinnarna kommer att presenteras på galan i februari. 


Nominerade till Stella 2019 är:


Stella Bagare

Ia Ahlsgård, PM Bröd och Sovel, Växjö

Ia har ett stort engagemang, starkt driv samt en känsla för den nya generationens bagare. Hon levererar alltid bröd av hög kvalité månar alltid om att föra sina kunskaper vidare, samtidigt som hon utvecklar både sig själv och verksamheten.


Lotta Kristensson, Lottas Bak och Form, Tjörn
Lotta är industrigrafikern som sadlat om till hantverksbagare. Hon driver Lottas Bak & Form i den lilla orten Bleket, på Tjörn. Hon förenar på ett unikt sätt sitt intresse för färg & form med den hantverksskicklighet som gett henne flertalet medaljer genom åren i SM i Mathantverk. Lotta har visat att det går att staka ut en helt egen väg i en traditionell bransch.

Moa Gustavsson, Kastellegårdens bageri , Kungälv
Moa är den unga bagaren som genom sin känsla för råvara och kvalité alltid presterar och
levererar bröd och bakverk av högsta kvalité. Med erfarenhet från Mack-SM och lokala utmärkelse
som ”Kungälvs bästa semla” predikar hon om vikten att inte ta genvägar, värna om hantverket och
att arbeta för en lokal och hållbar matproduktion
.



Stella Bar


Josefine Thoren - Stranger, Göteborg
Josefine Thoren är ett smaksäker superstjärna, som med energi och hög precision serverar både
perfekta cocktails och oemotståndlig service. Med ett osvikligt minne får hon alla att känna sig som
efterlängtade stamgäster redan vid första besöket. En exceptionell bartender och ett serviceproffs
med inbyggt extrabatteri – på väg mot den absoluta toppen i sitt yrke.


Hanna Oscarsson - Cadierbaren, Stockholm
Hanna Oscarsson är en av Sveriges nya bartalanger – ambitiös, kreativ och envis. Till vardags
serverar Hanna gäster, digniteter och kändisar från hela världen – en uppgift som kräver en
resursstark kvinna med pondus, humor, intelligens och fingertoppskänsla. Hanna är en person vi,
och ni, vill möta bakom glasen – en stigande stjärna som lyser oss hem i barnatten.


Hedda Bruce - Tjoget, Stockholm
Hedda Bruce är en bartender med intelligens, fantasi och skinn på näsan – en förebild för fler än
dem i branschen. Hedda rör sig hemtamt mellan det klassiska och det nyskapande – alltid med en
personlig touche. Det finns ingen drink som inte blir bättre när Hedda serverar den. Hur otydlig
gästens smakönskningar än är kan hon alltid matcha dem med fantastiska dryckesupplevelser, som övertygar även den mest inbitna ölhävaren. Med Hedda i teamet kan det faktiskt hända att man till och med blir utsedd till en av världens 50 bästa barer.




Stella Media

Linda Lomelino
Revolutionerade matmedievärlden med sitt helt egna uttryck i vackra, mörka stämningsfulla bilder
som inte hade setts förut men genast började kopieras av andra. Genom att laga, styla och fota allt
själv skapade hon ett eget manér och arbetssätt som inspirerat 100 000-tals följare. Har gått från
blogg och Instagram till böcker och magasin, och sätter numera även sin prägel på andra
matkreatörers verk.


Luise Vindahl
Med stor kunskap och äkta passion presenterar hon vegetarisk mat på ett så lustfyllt sätt att man inte tänker på att det är nyttigt. Hennes personliga stil har bildat skola långt utanför Sveriges gränser, och hon och hennes make skapar tillsammans ett eget, vackert och näringstätt universum som vi känner väl igen vare sig vi möter det i böcker, artiklar eller sociala medier.

Elin Peters, Dagens Nyheter
Med stor integritet, engagemang och humor tar denna vassa skribent och matjournalist grepp om
restaurangbranschen och vårt ätande i en matvärld som annars ibland skulle riskera att bli alltför
glättig och ytlig. Samtidigt förvaltar hon makten hon har att påverka krogvärlden genom till
exempel Dagens Nyheters Gulddrake på ett föredömligt sätt.




Stella Mentor

Marie Skogström
Mat & Vin i Slottsparken, Malmö
Med en bred botten som både kock och konditor är Marie engagerad i såväl tävlingar som
utbildningar. Hon är en stark kvinnlig förebild som flertalet gånger har uttalat sig offentligt om
kvinnors situation i köket för att belysa och förändra en mansdominerad bransch.


Daniella Illerbrand
DVLOP, Stockholm
Genom Daniellas gedigna förflutna inom restaurangvärlden har hon genom sitt förtag DVLOP idag
skapat förutsättningar till andra krögare och personal att utvecklas och växa.
Hon är en opinionsbildare och författare som inspirerar och engagerar.


Sofia B Olsson
vRÅ, Göteborg
Sofia är en sann hållbarhetsambassadör som stöttar kvinnliga kockar och får dem att utvecklas mer än de trodde var möjligt. Hon är en vass kock med stort mått av ödmjukhet och en uppskattad chef med stora visioner.




Stella Kock

Frida Nilsson, MJ ́S, Malmö

Under många år har Frida varit med och utvecklat Svensk gastronomi i helt rätt riktning. Med en
bred kunskap från såväl fine dining som stordrift och med ett öga för detaljer utöver det vanliga,
lagar hon mat med en glädje, passion och drivkraft som inspirerar oss alla. Sakligt och klokt driver
hon debatten om jämställdhet i branschen framåt.


Emma Shields, By Emma Shields, Stockholm

Emma är en av de starkast strålande stjärnorna på kockhimlen just nu. Med ett lugn och en sällan
skådad smaksäkerhet har hon jobbat sig upp bland Sveriges kockelit, tävlat i årets kock, drivit fine
dining krog och öppnat eget. Hon är en oerhört talangfull kock, en fin kollega, en metodisk och
ödmjuk arbetsledare och en oerhört inspirerande drivkraft i den gastronomiska utvecklingen.



Linn Söderström, 
Garbarestaurant i Gamla Riksantikvariet, Stockholm
Genom olika pop ups, aktioner, paneldebatter och som drivande kraft i olika diskussionsforum
jobbar Linn ständigt med att utveckla branschen. Står hon inte själv i luckan på Garba så driver hon foodtrucks, projektledare Takeover eller tävlar i kockarnas kamp. KockLinn är en stor förebild för alla unga kockar. En oblyg och stolt kämpe med sann kärlek för mathantverket.



Stella Konditor

Dorotea Malmegård
,
DoMa, Stockholm
Med avancerad yrkesskicklighet kan Tea skapa fantastiska bakverk utifrån fantasi och önskemål.
Genom sina pedagogiska kurser, böcker och TV-inslag entusiasmerar hon hemmabagare och
nybörjare att testa sina gränser. Tea är nära på en folkbildare inom sitt skrå.


My Feldt,
 Feldts Bageri, Halmstad
Noggrannhet och kräsenhet genomsyrar när My väljer råvaror. Denna brinnande passion för naturen och vad den ger spills över och gestaltas i bakverken och man kan inte annat än förundras.

Kajsa Larsson,

Yrkeshögskolan Bageri & Konditori, Kristianstad
Inspirerande, kunnig och med stora framgångar inom tävlingsvärlden utbildar Kajsa den nya
generationens konditorer på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Hon har ett avskalat och enkelt sätt att
förmedla sin kunskap som skapar tävlingslust hos både sig själv och sina elever som tävling efter
tävling fortsätter att leverera och prestera.


Stella Servis

Cissi Richter,

Stationen Skanör
Med ett fantastiskt öga för detaljer och logistik tar Cecilia ”Cissi” ansvar för gästens
serviceupplevelse. Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina
eller restaurangens förutsättningar att leverera, vilket är en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar. Hennes närvaro och lyftande attityd till de yngre kollegorna gör Cissi till en
förebild för kommande servitriser att vilja stanna och verka inom detta skrå.


Ellen Skogsberg,

 Viskans Vinbar Borås
Proffesionellt, personligt och på ett humoristisk sätt guidar Ellen sina gäster engagerat genom
kvällen bland mat, vin och drinklistor. Hon uppvisar en stor kunskapsbredd och genom att ha
stenkoll på vad som händer i Borås utmärker hon sig som en ambassadör för sin stad när hon tipsar om sevärdheter och attraktioner.


Maja Hempel,
Thörnströms kök, Göteborg
Omtanke, kunskap och erfarenhet levereras på ett otroligt finstämt och väl paketerat sätt när man
besöker Maja på restaurangen. Hennes stora vetgirighet överraskar och utmanar dina smaklökar när mat och dryckeskombinationer presenteras.




Stella Sommelier

Emma Ziemann,

Thörnströms Kök, Göteborg
Emma har med envishet och målmedvetenhet tagit steg för steg i sin sommelierkarriär. Hon har stått på prispallar i flera tävlingar och arbetat aktivt i sitt yrke som Sommelier på Thörnströms Kök.
Hon är en fin förebild med sitt goda humör och generösa personlighet.


Karin Chudzinska
,
 Vollmers, Malmö
Som sommelier på Vollmers i Malmö arbetar Karin dagligen med att förfina och utveckla
sommelierhantverket. Med sitt speciella handlag för mat och dryck i kombination förstärker hon
restaurangens höga ambitioner och sätter således gästens totalupplevelse i främsta rummet.


Erika Eriksson,
SK Mat och Människor, Göteborg
I sin roll som restaurangchef och sommelier på SK Mat och Människor sprider Erika sin entusiasm
och kunskap till såväl gäster som medarbetare. Hon har en nyfiken personlighet som genomsyrar
hennes yrkesval och arbete. Erika är en aktiv suppleant i Svenska Sommelierföreningen.




Stella Hederspris

Ulrika Brydling
Ulrika är en framgångsrik kock och entreprenör. Med ett stort engagerad i hur maten produceras
och håller hon föreläsningar för skolungdomar som studerar hotel- och restaurang på gymnasiet.
Ulrika har flera meriter från kocktävlingar och är en drivande tävlingsledare i Årets Ekokock och
Unga Ekokockar, tävlingar som tar hållbar gastronomi på allvar. Med hennes flitiga och vassa
penna skriver hon i facktidningar med målet att bevara yrkesstoltheten och det genuina hantverket.


Malin Söderström
Som hittills den enda kvinna som fått det ärofyllda uppdraget att komponera Nobelmenyn är Malin
en modig förebild och bred föregångare, som gjort och gör en betydelsefull gastronomisk gärning i
en mansdominerad värld. Hon stöttar och lyfter andra kvinnor i branschen på ett föredömligt sätt.


Sara Jervfors
Sara är en Sveriges starkaste drivkrafter i arbetet för att utveckla den offentliga maten med fokus på miljö och hållbarhet. I över tio år har Sara målmedvetet arbetat för att den offentliga måltiden ska vara god och hälsosam, att en större andel ska vara ekologiskt och lokalt producerad och visat att den inte behöver vara dyrare än uppvärmd hel-och halvfabrikat. Det har krävt både mod, nytänkande och handlingskraft. Sara står för en modern matstrategi inom det offentliga köket



------------------------

Stella bagare jury
Nik Märak, Juryns ordförande
Maria printz
Ulrika Brylding
Assma Megahid Nilsson



Stella Bartender jury
Karoline Nordefors, Juryns ordförande
Elinor Falkman
Ellinor Patelli 
Aida Leone
Fia Falkman

Stella Hedersjury
Ella Nillson, Juryns ordförande
Maud Olofsson
Christina ”Chris” Heister
Karin Fransson
Christina Möller 
Johanna Kullman


Stella Konditor jury
Nilla Märak, Juryns ordförande
Anita Ajdarovic
Mia Öhrn
Liv Sandberg 
Carina Johansson

Stella Media

Anna Gidgård, Juryns ordförande
Karoline Jönsson
Sophie Berlin
Malin Ottosson
Johanna Kullman

Stella Mentor jury.

Hanna Halpern, Juryns ordförande
Lisa Förare Winblad
Tove Oskarsson Henkel
Mia Krook
Sara Nilsson

Stella Servis 
AnnaAntonia Svedberg Juryns ordförande
Sara Simu
Erika Eriksson
Tina Trigg
Katarina Moritz
Pia Huuva

Stella Kockjury
Elvira Lindqvist, Juryns ordförande
Lisa Lemke 
Frida Ronge
Dorotea Malmegård
Anita Lindström

Stella Sommelierjury

Maja Berthas, Juryns ordförande
Ida Ström
Hanna Thunberg
Karina Tholin
Julia Braske


Bakom Stellagalan står landets främsta kvinnliga professionella: kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer.


Av: Annika Rådlund Källa: Stellagalan
Foto: Anna LInd


 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer