Han vann Scandic Beyond Burger Challenge
29 Mar 2019

Med sin Clear River Crisp tar Johan hem förstapriset i Scandics interna tävling med motiveringen:
En svulstig burgare som lyfter bilden av vego och växtbaserat till något som attraherar alla.
– Det känns gôrgött, jag fick revansch från förra årets tredjeplats och det är en väldigt kul tävling att vara med i. Jag tävlade mot tre andra burgare med riktigt starka karaktärer så det var en tuff utmaning, säger Johan Klässbo, Sous Chef på Scandic Klarälven.
Ett trettiotal kockar skickade in sina bästa burgarrecept till årets omgång. I juryn sitter matskribenten Eva Vilhelmsson, köksmästare på Menigo som håller kurser i vegetarisk matlagning samt tävlat för Fazer Culinary Team, Mattias Kristiansson, chefredaktör för tidningen VEGO och författare till kokboken Det veganska köket, Karin Sundgren, Årets Möteskock 2019 och författare till kokboken Våga Vego, Gustav Johansson som driver den veganska bloggen och instagramkontot Jävligt gott, Thomas Fankl, Director Food & Beverage Sverige och Peter Jangbratt, Sverigechef Scandic Hotels. Priset är en inspirationsresa någonstans i Europa.
Tydligt hållbarhetsfokus
Nytt för i år är att receptet skulle byggas kring den växtbaserade burgaren Beyond Meat som serverats på Scandic sedan sommaren 2018. Och ett nytt bedömningsmoment i år är matsvinn, varje tävlande får samla allt matsvinn i en låda som sedan vägs. Därefter fick de tävlande poäng baserat på hur mycket och lite svinn som fanns i lådan.
Scandic Burger Challenge har blivit till en årlig tävling för Scandics kockar i hela landet. Alla från Scandics kök som vill kan skicka in sina recept. Därefter går ett antal finalister vidare som tävlar om Scandics bästa burgare. Tävlingen är ett sätt att lyfta de talanger som arbetar inom Scandics kök och även ett sätt att inspirera till kreativitet och nyskapande. Förra årets vinnare Jimmy Löwenmark fick sin hamburgare på menyn under sommaren 2018, hamburgaren slog säljrekord.
– I år bestämde vi oss för att låta den växtbaserade burgaren Beyond Meat vara huvudingrediensen, att vi uppmuntrar till vegetarisk och vegansk matlagning sänder sitt tydliga budskap tror vi. Och jag är så imponerad av de bidrag vi får in, det har varit lika utmanande i år att välja ut just en vinnare bland alla spännande bidrag, men vi är riktigt stolta över årets vinnare, säger Thomas Fankl, Director Food & Beverage Scandic Sverige.
De fyra finalisterna i årets Scandic Burger Challenge 2018:
Första plats: Johan Klässbo, Scandic Klarälven med Clear River Crisp
Andra plats: Adrian Augustsson, Scandic Plaza Borås med Summer Twist Burger
Delad tredjeplats: Viktoria Brattström, Scandic Winn med Be Raw
Delad tredjeplats: Claes Johansson, Scandic Winn med Chili Bean Burger
Om Scandic Hotels Sverige
Scandic har mer än 280 hotell i drift och under utveckling på över 130 destinationer.
29 Mar 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets Sommarjobbare– tillbaka efter pandemin
"Nu ser vi så klart att det är ännu viktigare att visa upp vilka möjligheter branschen ger till unga och ambitiösa medarbetare"
-
Hon är restaurangbranschens vardagshjälte 2022
Nyinstiftat pris för hotell- och restaurangbranschen
-
Stockholmshotell inreder en Elvis-svit
"Vi vill vi skapa en extra häftig upplevelse av här"
-
Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
Sju olika recept från finalisterna i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet, ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"