Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Han vann Scandic Beyond Burger Challenge

 
Han vann Scandic Beyond Burger ChallengeJohan Klässbos burgare bäst i 2019 års Scandic Beyond Burger Challenge Nu har  Scandic Burger Challenge avgjorts, i Menigos provkök i Slakthusområdet i Stockholm, och i år är det Karlstadsbon Johan Klässbo från Scandic Klarälven som tar hem första priset för sin Clear River Crisp.

 I år var samtliga bidrag komponerade kring den växtbaserade burgaren Beyond Burger och Johans vinnande burgare kommer serveras på samtliga Scandichotell runt om i Sverige under sommaren, där förra årets vinnande burgare slog säljrekord.

Med sin Clear River Crisp tar Johan hem förstapriset i Scandics interna tävling med motiveringen: 
En svulstig burgare som lyfter bilden av vego och växtbaserat till något som attraherar alla.

– Det känns gôrgött, jag fick revansch från förra årets tredjeplats och det är en väldigt kul tävling att vara med i. Jag tävlade mot tre andra burgare med riktigt starka karaktärer så det var en tuff utmaning, säger Johan Klässbo, Sous Chef på Scandic Klarälven.

Ett trettiotal kockar skickade in sina bästa burgarrecept till årets omgång. I juryn sitter matskribenten Eva Vilhelmsson, köksmästare på Menigo som håller kurser i vegetarisk matlagning samt tävlat för Fazer Culinary Team, Mattias Kristiansson, chefredaktör för tidningen VEGO och författare till kokboken Det veganska köket, Karin Sundgren, Årets Möteskock 2019 och författare till kokboken Våga Vego, Gustav Johansson som driver den veganska bloggen och instagramkontot Jävligt gott, Thomas Fankl, Director Food & Beverage Sverige och Peter Jangbratt, Sverigechef Scandic Hotels. Priset är en inspirationsresa någonstans i Europa.


Tydligt hållbarhetsfokus

Nytt för i år är att receptet skulle byggas kring den växtbaserade burgaren Beyond Meat som serverats på Scandic sedan sommaren 2018. Och ett nytt bedömningsmoment i år är matsvinn, varje tävlande får samla allt matsvinn i en låda som sedan vägs. Därefter fick de tävlande poäng baserat på hur mycket och lite svinn som fanns i lådan. 

Scandic Burger Challenge har blivit till en årlig tävling för Scandics kockar i hela landet. Alla från Scandics kök som vill kan skicka in sina recept. Därefter går ett antal finalister vidare som tävlar om Scandics bästa burgare. Tävlingen är ett sätt att lyfta de talanger som arbetar inom Scandics kök och även ett sätt att inspirera till kreativitet och nyskapande. Förra årets vinnare Jimmy Löwenmark fick sin hamburgare på menyn under sommaren 2018, hamburgaren slog säljrekord.

– I år bestämde vi oss för att låta den växtbaserade burgaren Beyond Meat vara huvudingrediensen, att vi uppmuntrar till vegetarisk och vegansk matlagning sänder sitt tydliga budskap tror vi. Och jag är så imponerad av de bidrag vi får in, det har varit lika utmanande i år att välja ut just en vinnare bland alla spännande bidrag, men vi är riktigt stolta över årets vinnare, säger Thomas Fankl, Director Food & Beverage Scandic Sverige.

De fyra finalisterna i årets Scandic Burger Challenge 2018: 
Första plats: Johan Klässbo, Scandic Klarälven med Clear River Crisp 
Andra plats: Adrian Augustsson, Scandic Plaza Borås med Summer Twist Burger
Delad tredjeplats: Viktoria Brattström, Scandic Winn med Be Raw 
Delad tredjeplats: Claes Johansson, Scandic Winn med Chili Bean Burger


Om Scandic Hotels Sverige
Scandic har mer än 280 hotell i drift och under utveckling på över 130 destinationer. Av: Annika Rådlund Källa och foto: Scandic Hotels