Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gröna Lund storsatsar på nya restauranger - alla öppnade idag

 
 • Pasta La vista och Willie´s Wieners ligger i det nya matserveringsområdet.

  Pasta La vista och Willie´s Wieners ligger i det nya matserveringsområdet.

 • På nya Dansken serveras smørrebrød på en uteservering vid vattnet.

  På nya Dansken serveras smørrebrød på en uteservering vid vattnet.

 • Danskens meny med smørrebrød.

  Danskens meny med smørrebrød.

 • Giovannis Gelato serverar glass direkt från Italien.

  Giovannis Gelato serverar glass direkt från Italien.

 • På Sams deli kan matgästerna välja sallad (amerikansk, italiensk eller asiatisk) eller baguette (cheese steak, churrasco eller bhan mi) samt ett huvudprotein.

  På Sams deli kan matgästerna välja sallad (amerikansk, italiensk eller asiatisk) eller baguette (cheese steak, churrasco eller bhan mi) samt ett huvudprotein.

 • I Gröna Lunds nya Biergarten i två våningar har man kopplat i hop Tyskland med New York. Inspirationen är hämtad från Bayern och amerikansk streetfood.

  I Gröna Lunds nya Biergarten i två våningar har man kopplat i hop Tyskland med New York. Inspirationen är hämtad från Bayern och amerikansk streetfood.

Föregående
Nästa
 
Idag öppnade Gröna Lund sina portar igen, efter att ha haft stängt i 576 dagar. Under den tiden har man byggt en ny Biergarten och byggt om ett område för flera serveringar.

Ett nytt New York-tematiserat område vuxit fram, precis under restaurang Kryddhyllan. Där finns nu Willie´s Wieners, Sam´s deli och två italienska koncept - Pasta La vista och Giovannis Gelateria.

På Pasta La vista tillverkas färsk italiensk pasta på plats. Det finns sex olika såser för gästerna att välja på. På Giovannis Gelateria serveras äkta gelato - från Italien.  Bland tegelstensfasaderna hittar man också det nya rotisseriet Sam’s Deli där det finns nygrillad kyckling, kött och  vegetariskt på menyn. Allt serveras med sallad eller nybakat bröd. Intill rotisseriet har Willie’s Wieners öppnat där gästen kan välja på en mängd olika korvar med olika tillbehör.

Innanför Gröna Lunds Tyrolerentré hittar man också den nya restaurangen Biergarten, en tvåvåningsbyggnad i sann Bayersk anda. I slutet av 1800-talet flyttade många tyskar till USA och byggde upp stora ölhallar i hamnen i New York. Maten i  Biergarten är därför inspirerad av både Bayern med schnitzel och korvar, men även ha influenser från amerikansk street food som steak sandwich, crab cakes och pulled chicken.

Egentligen kan man säga att hela området innanför Tyrolerentrén, en tredjedel av Gröna Lunds yta, förvandlats. Det nya området har öppnats upp mot vattnet och boardwalken är förlängd med ytterligare ungefär 120 meter. Där finns flera stå-bord för de som vill äta sin mat med utsikt över vattnet och där finns även den nya serveringen Dansken. Där serveras både klassiska och moderna tolkningar av smörrebröd. 

– Vi har nog aldrig sett fram emot en premiär lika mycket som i år! Med en anpassad park, en fantastisk berg- och dalbana, nya tematiserade miljöer och en massa nya goda matkoncept är vi mer än redo att få visa upp allt för våra gäster som längtat i över 1,5 år, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Hela parken är anpassad efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Det men dessutom finns det fler nyheter. Den specialdesignade berg- och dalbanan Monster, är förstås årets stora snackis, de står nu klar efter över 3 års bygg- och konstruktionsarbete. Berg-och dalbanan löper över hela parken och har sin start precis bredvid det nya matområdet.
 
Gröna Lund öppnar endast för ett begränsat antal gäster, besökare får i år förboka sitt besök online till en specifik dag där man också får en ankomsttid. 

- Det är för att undvika trängsel i entréerna. I år har man även slopat åkband och åkkuponger. Istället finns endast en biljett till Gröna Lund som kallas för ”Ticket to Ride”. Och det är precis vad det är – en entrébiljett där alla åk också ingår. Under högsäsong samt helger kommer även alla dagar att delas upp på ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass, så att fler gäster kan besöka tivolit utan att behöva trängas förklarar Annika Troselius som är informationschef för Parks and resorts.

 Dessutom kan matgästerna göra sina matbeställningar via Gröna Lunds app/hemsida på flertalet av restaurangerna och matkioskerna - allt för att besökarna inte ska behöva köa.
   

Text och foto: Annika Rådlund